Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

‘Acties beveiligers gaan zich uitbreiden als een olievlek’

Na Schiphol, de VU in Amsterdam en MSD in Oss (vandaag voor het eerst) volgen de komende tijd nog veel meer acties en werkonderbrekingen van beveiligers. Tijdens gezamenlijke actievergaderingen gisteren bleek dat de eensgezindheid groot is. ,,Beveiligers willen een betere cao en zijn bereid daar voor te vechten’’, aldus Erik Maas van CNV Vakmensen.

De vete tussen beveiligers en hun werkgevers die betrokken zijn bij de cao’s Particuliere beveiliging en G4S Aviation Security duurt nu al meer dan een maand. Werkgevers zijn niet bereid in 2018 enige loonsverhoging te geven, wat medewerkers totaal in het verkeerde keelgat is geschoten. ,,Werkgevers denken nog steeds dat ze met een paar losse acties wel weg kunnen komen. Maar gisteren hebben beveiligers duidelijk aangegeven bereid te zijn veel verder te gaan. Na Schiphol, de VU en MSD gaat de olievlek alleen maar groter worden’’, voorspelt Maas.

Actie bij MSD

Met de werkonderbreking vanmorgen van beveiligers van Seris bij farmaceut MSD in Oss breekt een nieuw hoofdstuk in het actietraject aan. Vanaf vandaag leggen ze daar elke dag het werk anderhalf uur neer. De acties bij Schiphol beginnen inmiddels ook hun tol te eisen bij werkgevers en de luchthaven, waar de rijen steeds langer worden. En ook bij de VU ondervinden steeds meer mensen ongemak van de stakingen.

Langste adem

,,Met de bevestiging van gisteravond weten we zeker dat werknemers de langste adem zullen hebben’’, zegt Maas. Hij is er dan ook van overtuigd dat de werkgevers uiteindelijk zullen gaan luisteren naar hun medewerkers. ,,Hopelijk doen ze dat zo snel mogelijk. Daarbij zijn alle partijen het meest gebaat.’’ Waar de volgende acties gaan plaatsvinden wil Maas nog niet kwijt. ,,We hopen het verrassingseffect optimaal te kunnen gebruiken.’’

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid