Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Actiedreiging in de haven

Het ultimatum van de vakbonden aan de werkgevers in de Rotterdamse haven en het Havenbedrijf Rotterdam is vandaag om 12:00 uur verlopen. Dat betekent dat grootschalige acties steeds dichterbij komen.

Woensdagmiddag om 16:00 uur komt het actiecomité bij elkaar om te beslissen over hoe, waar en wanneer er stakingen plaatsvinden. Donderdagmiddag om 12.00 uur maken de bonden de details bekend tijdens een persconferentie. Naar verwachting leggen donderdagavond de eerste havenwerkers het werk neer. CNV Vakmensen en FNV Havens eisen ‘geen gedwongen ontslagen’ als gevolg van de overcapaciteit en de komst van nieuwe sterk geautomatiseerde containerterminals op de Tweede Maasvlakte.

Europese solidariteit

Ook de havenvakbonden BTB uit Antwerpen, Verdi uit Hamburg en CGT uit Le Havre zullen aanwezig zijn bij de persconferentie om hun solidariteit te onderstrepen. Zoals gewoonlijk zijn er ook nu afspraken gemaakt tussen de vakbonden over het uitwijken van schepen. Daarnaast staan de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF) en de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) klaar om FNV Havens en CNV Vakmensen in hun strijd te ondersteunen.

Bonden eisen: geen gedwongen ontslagen

Als gevolg van automatisering in de containeroverslag en de aanleg van de Tweede Maasvlakte zullen de komende jaren honderden banen verloren gaan, in het meest ongunstige scenario zo’n 800. Om gedwongen ontslagen te voorkomen eisen de bonden een baangarantie voor de havenwerkers tot juli 2020, met mogelijkheid tot verlenging, als dan het probleem van de overcapaciteit nog niet is opgelost.

Seniorenregeling

Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk blijven en het baanverlies via natuurlijk verloop wordt opgevangen eisen de bonden dat de seniorenregeling wordt uitgebreid. Ouderen gaan dan 50 procent werken tegen 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. De werkgevers willen niet verder gaan dan 60 procent werken, tegen 95 procent loon en 100 procent pensioen. Een andere maatregel om ontslagen te voorkomen is dat havenwerkers over en weer worden ingezet bij verschillende werkgevers als het werk naar andere terminals verschuift.

Lees ook: Ultimatum aan havenwerkgevers >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid