Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Achmea stopt dienstverlening aan bedrijfstakpensioenfondsen

Verzekeraar Achmea trekt zich grotendeels terug uit de wereld van het pensioenadministratie. De contracten met alle bedrijfstakpensioenfondsen (meer dan 25, waaronder levensmiddelen, zorgverzekeraars en houtverwerking) worden de komende tijd beëindigd.

“Dit heeft grote gevolgen voor de werknemers bij Achmea-onderdeel Syntrus. Waarschijnlijk raken honderden mensen hun baan kwijt”, verwacht Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Vakmensen.

Mededeling

De werknemers van Achmea Syntrus Pensioenbeheer werden vandaag – vanuit de vestigingen in Tilburg en De Meern – naar Utrecht gedirigeerd voor “een mededeling”. “Dan weet je meteen dat het niet goed zit”, zegt Wiersinga. “Het is een ingrijpende keuze van Achmea, die veel onrust geeft. Niet alleen bij de bijna duizend werknemers bij Syntrus, maar ook bij de bedrijfstakpensioenfondsen. Zij moeten straks allemaal op zoek naar een nieuwe pensioenuitvoerder.”

Geen toekomst

Syntrus verzorgt de pensioenadministratie van meer dan 50 pensioenfondsen. Dat blijft Syntrus in de toekomst nog wel doen voor ondernemingspensioenfondsen. Maar voor de (vaak grote) bedrijfstakpensioenfondsen ziet Achmea hier voor zichzelf geen toekomst meer. Wiersinga: “Een paar maanden geleden meldde Achmea nog trots de verlenging van het contract met het pensioenfonds Architectenbureaus. En nu gaat er een dikke streep doorheen. Het kan kennelijk snel verkeren.”

Tijd

De reorganisatie bij Syntrus verloopt waarschijnlijk gefaseerd, omdat de contracten met de bedrijfstakpensioenfondsen niet allemaal op hetzelfde moment aflopen. “Dat is het enige positieve nieuws”, vindt Wiersinga. “Er staan niet ineens honderden mensen op straat. Er is tijd om werknemers te begeleiden naar ander werk, binnen of buiten Achmea.”

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid