Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Interview met John en Frenkie de Jong: over werk, geld en voetbal

Voetballers en parkeerwachters, wat verdienen ze?

Nederland telt zo’n 1.000 voetballers met een arbeidscontract. Daarvan spelen er zo’n 350 in de Eerste Divisie, en zo’n 650 in de Eredivisie. De organisatiegraad onder Nederlandse profvoetballers is hoog: zo’n 75 tot 80 procent is aangesloten bij een van de twee categorale vakbonden, zegt Ko Andriessen van vakbond ProProf, die onder De Unie valt.

Het gemiddelde inkomen van een voetballer in de Eredivisie is ongeveer € 290.000,- bruto per jaar. Overigens zijn er maar weinig voetballers die dit krijgen, aldus Andriessen. Door een klein aantal grootverdieners bij een grote club als Ajax valt dit gemiddelde hoog uit.

Profvoetballers vallen onder de cao voor contractspelers betaald voetbal Nederland (looptijd tot en met juni 2021). Belangrijkste verworvenheid, aldus Andriessen: de contractgarantie. Die houdt in dat een speler bij arbeidsongeschiktheid tot het einde van zijn contract volledig wordt doorbetaald.

Een parkeerwachter verdient gemiddeld tussen de € 1.500,- (startsalaris zonder ervaring) en € 2.500,- euro bruto per maand (bij meer dan tien jaar ervaring). Een parkeerwachter valt meestal onder de dienst Stadstoezicht. Wordt een handhaver specifiek ingezet voor het controleren van voertuigen, dan wordt hij meestal fiscaal parkeercontroleur genoemd. Hoeveel parkeerwachten Nederland telt, is niet precies bekend. Zijn parkeerwachten in dienst van een gemeente, dan werken ze veelal onder een algemene cao van een gemeente.

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan