Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Ledenmagazine

EVC-traject volgen

Wil je erkenning voor je verworven competenties? Volg dan een EVC-traject waarin je erkenning kunt krijgen voor je kennis en praktijkervaring.

Wat is een EVC-traject?

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. EVC-trajecten zijn bedoeld om vakmensen erkenning te geven voor aanwezige kennis en praktijkervaring. Hoe? Door te kijken wat je weet en kunt: al je ervaringen en kennis tellen mee. Dit wordt vergeleken met en beoordeeld ten opzichte van landelijk erkende beroepsstandaarden. Diploma’s tellen mee, maar ook levens- en werkervaring. Dit wordt vastgelegd in een ervaringscertificaat. Bij het EVC Centrum Nederland kun je meer informatie vinden over een EVC-traject.

Wanneer is een ervaringscertificaat belangrijk?

Het kan belangrijk zijn om je praktijkervaring officieel te laten erkennen als je geen diploma’s of certificaten hebt waaruit die ervaring blijkt. Omdat je bijvoorbeeld een groot deel van je vak in de praktijk hebt geleerd. Via een ervaringscertificaat kun je in relatief korte tijd laten vastleggen wat je niveau is. Het geeft een helder beeld over beroepservaring en niveau van functioneren.

Handig als je bijvoorbeeld:

  • wilt beginnen aan een cursus of opleiding
  • gaat solliciteren
  • te maken hebt met veel verschillende werkplekken/leidinggevenden, bijvoorbeeld in de bouw
  • een carrièrestap wilt maken

Wat zijn mijn mogelijkheden voor een EVC-traject?

In heel veel sectoren bestaat de mogelijkheid om een EVC-traject te volgen. Wil je weten wat jouw sector aan mogelijkheden biedt, neem dan contact op met CNV Info: (030) 751 16 00.