Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Kaderacademie

Kadertraining Voorzitters en Secretarissen

Inschrijving voor deze dag is niet meer mogelijk. Alle plaatsen zijn bezet.

Ben jij in een kadergroep van CNV Vakmensen voorzitter of secretaris? Of zit jij namens CNV Vakmensen in een OR en ben je daar voorzitter of secretaris? Schrijf je dan in voor deze kadertraining. Het mooiste is als je als duo deze training volgt. Want in deze training leer je dat goed samenwerken als voorzitter en secretaris enorm belangrijk is.

In de training Voorzitters en Secretarissen leer je wat de rol en taken zijn van de voorzitter en secretaris tijdens een vergadering. Maar jullie rol is ook om de leden van de OR of de bedrijfsledengroep in hun kracht te zetten en in beweging te brengen en te houden. Dat is vaak lastig, dus daar krijg je tijdens deze training tips en trics voor. Het werk houdt niet op na de vergadering. Hoe je samen werkt voor en na de vergaderingen is ook een onderdeel van deze training. Zeker na de vergaderingen heb je als voorzitter en secretaris een belangrijke taak. Je vertegenwoordigt de collega’s in jouw bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende draagvlak hebt bij je collega’s? En tegelijkertijd op een goede wijze in overleg kunt blijven met de werkgever?

Deze training wordt gegeven door Roel van Riezen, vakbondsbestuurder bij CNV Vakmensen.

Programma

 • Wat is de taak/rol van de voorzitter
 • Wat is de taak/rol van de secretaris
 • Als voorzitter en secretaris samenwerken
 • Opmaken van de agenda
 • De agenda tijdens de vergadering
 • Het leiden van de vergadering
 • Verslaglegging
 • Rol voorzitter en secretaris buiten de vergadering om
 • Tips en trics: draagvlak creëren
 • Communicatie met werkgever
 • Casus: rollenspel

Resultaat

Na deze training weet jij wat jouw rol en taken zijn als voorzitter of secretaris. Je hebt geoefend met situaties die voorkomen tijdens en na de vergaderingen. Je bentje bewust van het belang van draagvlak onder je achterban. Je bent je bewust vande rol die hebt in de communicatie met de werkgever. Je hebt kennis over het proces van een vergadering vanaf het voorbereiden van de vergadering tot aan de verslaglegging.

Locatie en tijd

 • 28 oktober in Utrecht (CNV, Ruppertzaal)

9.30 uur inloop, 10.00 uur aanvang, eindtijd 16.30 uur. Er wordt lunch geserveerd.

Mastertraject

Wil jij goed opgeleid worden als kaderlid? Dan zijn de onderstaande trainingen van het Mastertraject een “must” om te volgen:

Wil je meer weten over het mastertraject om het certificaat Masterkaderlid te halen? Neem dan contact op met de kaderacademie per mail:

kaderacademie@cnvvakmensen.nl

  Bekijk ook

  Vakbondsverlof

  Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.
  Lees meer over vakbondsverlof (pdf) >