De vakbond die jouw talent ontwikkelt
Kaderacademie

Communiceren met je achterban

Inschrijving voor deze dag is niet meer mogelijk. Alle plaatsen zijn bezet.

Goed communiceren met je achterban én met medewerkers van CNV Vakmensen: dat is een belangrijke vaardigheid van een kaderlid. Hoe doe je dat?

 • We kijken tijdens het ochtendprogramma naar de achterban van CNV Vakmensen. Wie is de achterban en uit welke typen bestaat je achterban. Wat betekent dat voor jou in de praktijk?
 • De vervolgvraag is: hoe kom je erachter wat de ideeën en meningen zijn van je achterban? Hoe breng je meningen, ideeën en vragen goed en helder over aan bestuurders. En andersom, hoe breng je standpunten, campagnes en vragen van CNV Vakmensen onder de aandacht van je achterban.
 • Bij communiceren komt veel kijken; hoe reageer je als een collega op de werkvloer een heel andere mening heeft over het bondsbeleid dan jij? En hoe en naar wie reageer je als je het daar zelf ook niet mee eens bent? Waarin verschilt jouw rol als kaderlid in je communicatie naar collega’s en naar de werkorganisatie van een gewoon vakbondslid? Wat is wel jouw taak en wat niet?
 • Na de lunch volgt een vooral praktisch deel; welke communicatiekanalen gebruikt CNV Vakmensen naar leden en kaderleden. Welk kanaal is voor welke boodschap geschikt, wat past wel en wat past niet, welke toon gebruiken we? Van welke mogelijkheden maak jij als kaderlid gebruik en hoe kan de werkorganisatie je daarbij ondersteunen? Je krijgt ook een aantal tips, trucs en richtlijnen bij het schrijven voor social media, intranet en nieuwsbrieven.

De training wordt gegeven door Kees de Vos, voorlichter bij CNV Vakmensen, en door Miriam de Rooij, redacteur op de communicatie-afdeling van CNV Vakmensen.

Resultaat

Na deze training kun jij:

 • Verschillende types leden onderscheiden.
 • Bepalen wie jouw achterban is.
 • Onderscheid maken tussen jouw eigen mening en die van leden en daarmee omgaan.

En weet jij: 

 • Hoe je kunt omgaan met kritiek van leden op de vakbond.
 • Hoe CNV Vakmensen communiceert met leden.
 • Waar jij binnen CNV Vakmensen moet zijn als jij ondersteuning wilt.
 • Hoe jij op papier professioneel communiceert jouw achterban.

Mastertraject

Wil jij goed opgeleid worden als kaderlid? Dan zijn de onderstaande trainingen van het Mastertraject een “must” om te volgen:

Wil je meer weten over het mastertraject om het certificaat Masterkaderlid te halen? Neem dan contact op met de kaderacademie per mail:

kaderacademie@cnvvakmensen.nl

  Bekijk ook

  Vakbondsverlof

  Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.
  Lees meer over vakbondsverlof (pdf) >