Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Kaderacademie

Training cao-onderhandelen

Inschrijving voor deze training is niet meer mogelijk. Alle plaatsen zijn bezet.

Bijna iedereen kent ‘m wel, de cao. Het staat in je arbeidscontract onder welke cao je valt. Je kunt de tekst vinden op internet, krijgt de tekst op een usb-stickje bij het tekenen van je contract of je hebt nog ergens een boekje liggen.

Maar hoe komt die cao nou precies tot stand? Hoe wordt daarover onderhandeld? Wat is de rol van de vakbondsbestuurder, de leden en van jou als kaderlid? In deze training ga jij ervaren hoe het is om te onderhandelen. Dat ga jij namelijk zelf doen. We gaan een echt cao-onderhandelingstraject doorlopen. Zal het resultaat hetzelfde zijn als het in het “echt” behaalde resultaat?

De training wordt gegeven door Agostino di Giacomo Russo en door Henk Jongsma, beiden vakbondsbestuurder en onderhandelaar bij CNV Vakmensen.

Kaderleden die zitting hebben in een bedrijfsledengroep of in een cao-commissie, krijgen voorrang bij plaatsing in deze training. Je bent pas geplaatst voor deze training als je een bevestiging van ons hebt ontvangen dat je definitief geplaatst bent.

Programma

Ochtendprogramma
 • De tijdlijn van een cao.
  Van arbeidsvoorwaarden nota tot aan het goedkeuren van de cao-tekst.
 • De rol van de leden, kaderleden en vakbondsbestuurder.
 • De tijdlijn van een cao, gezien vanuit de werkgever.
 • De rol van de werkgever, werkgeversorganisatie en werkgeversonderhandelaars
  theorie over onderhandelen.
Middagprogramma
In de middag gaan we een echte cao-onderhandeling naspelen. We leggen de onderhandelingen op bepaalde punten even stil. Wat is er in het echt gebeurd? Wat is er nu gebeurd en waarom? Ben jij aan het eind van de onderhandelingen tevreden met het resultaat?

Resultaat

 • Jij hebt kennis opgedaan van de tijdslijn van de cao, gezien vanuit de werknemer als van de
  werkgever.
 • Jij hebt basiskennis opgedaan over onderhandelingstechnieken.

En weet jij

 • Dat de uitkomst van een resultaat van vele factoren afhankelijk is.
 • Dat je een goed resultaat kunt halen, ook al heb je niet volledig je zin gekregen.
 • Wat de rol is van de leden, kaderleden en vakbondsbestuurder in een cao-onderhandeling.

Deze training wordt ook online gegeven. Omdat de duur van deze online training 2 uur is, zal de inhoud van de training minder diepgang hebben en minder uitgebreid zijn dan de dagtraining. Ook zal er minder ruimte zijn voor rollenspellen. Om jou voldoende kennis te geven, krijg je voorafgaand aan de online training materiaal ter voorbereiding. Deze voorbereiding zal zo’n 1,5 uur in beslag nemen.

Locatie en tijd

 • 3 juni 2021 - online via MS Teams van 19:00-21:00 (VOL)

 

Mastertraject

Wil jij goed opgeleid worden als kaderlid? Dan zijn de onderstaande trainingen van het Mastertraject een “must” om te volgen:

Wil je meer weten over het mastertraject om het certificaat Masterkaderlid te halen? Neem dan contact op met de kaderacademie per mail:

kaderacademie@cnvvakmensen.nl

  Bekijk ook

  Vakbondsverlof

  Mogelijk kun jij bij jouw werkgever vakbondsverlof krijgen voor het volgen van trainingen bij de Kaderacademie. Dit is afhankelijk van gemaakte afspraken in jouw cao.
  Lees meer over vakbondsverlof (pdf) >