Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

WG nemen cao-afspraken loon/bonus niet serieus

De inkt van het principe-akkoord is nauwelijks opgedroogd. Het is nog maar enkele weken geleden dat werkgevers en werknemers in meerderheid instemden met de nieuwe cao. Nu ontvangt CNV Media signalen van niet nakoming van die nieuwe cao afspraken. Hoe betrouwbaar zijn (sommige) werkgevers eigenlijký

Nieuw jaar
Natuurlijk wensen we iedereen een heel goed nieuw jaar en graag was ik daar deze nieuwsbrief ook mee begonnen. Maar de actualiteit van dit moment is dat het nieuwe jaar voor veel medewerkers in de grafische industrie slecht is begonnen omdat hun werkgever de eerste de beste afspraak uit het cao-akkoord niet willen nakomen.

Waar gaat het nu weer om?
Nog even in herinnering: In het cao-akkoord is afgesproken dat de loonsverhoging gefaseerd wordt ingevoerd. In februari krijgt iedereen die op1 november 2015 in dienst was bij een grafisch bedrijf een eenmalige uitkering van €1000,- . Per 1 april 2016 volgt een loonsverhoging van 1,5 procent, op 1 april 2017 1 procent, op 1 oktober 2017 1 procent en op 1 januari 2018 0,5 procent.  Het eerste wat nu komt is dus de eenmalige uitkering van 1000 euro naar rato van omvang dienstverband (een parttimer ontvangt dus minder). Dat moet medio februari worden uitgekeerd. Alleen om een administratieve reden kon dat pas in februari. Maar dit geld komt uit een grafisch fonds en NIET uit de portemonnee van uw werkgever. Uw werkgever ontvangt dit geld en moet het na verrekening van bruto naar netto alleen maar aan u uit te betalen. 

Nu al blijken er werkgevers te zijn die de werknemers een voorstel doet om het geld in termijnen uit te keren, bijvoorbeeld in 12 maanden. Waarom doet men dit? Gaat dit geld gebruikt worden voor iets anders? Dat kan niet en mag niet: Het is úw geld en de werkgever heeft het maar uit te keren. Argumenten als “we hebben last van de crisis”, “moeilijke periode voor het bedrijf”, “wat gaat voor, de rekening van het papier of het personeel” doen zeker in dit geval niet ter zake. Als gezegd, deze eenmalige uitkering kost uw werkgever namelijk helemaal niets.

 

Arie Kasper                 Telefoonnummer: 06 - 13208402
Bestuurder                  E-mail: a.kasper@cnvvakmensen.nl