Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Wat doen wij als vakbond met de cao DSM 2017

Ruim een week geleden meldden wij dat DSM de cao-onderhandelingen voor 2017 wil gebruiken om de cao te vereenvoudigen en te vernieuwen. CNV Vakmensen is niet tegen vereenvoudigen en vernieuwen, maar wil dat wel zorgvuldig doen en als vakbond mensen daarbij betrekken.

De door DSM gepresenteerde plannen zien er zeer ingrijpend uit. Daar moet je goed naar kijken en ook een eigen visie over ontwikkelen. Dat wil CNV Vakmensen samen met de betrokken mensen doen en daarna pas inhoudelijk de discussie aangaan over wat wel en wat niet kan.

Willen wij dit wel nu?

Zoals eerder al aangegeven staan wij open voor goede plannen, maar daar willen wij wel ook zelf tijd en ruimte voor hebben om alles goed af te wegen en de medewerkers ook goed te informeren over het proces en de mogelijke veranderingen. Dat vraagt tijd. DSM heeft zichzelf wel alle tijd gegund om alles goed voor te bereiden. Wij willen ook tijd krijgen om alles goed te doorgronden. Intussen kan je de medewerkers niet laten wachten op een nieuwe cao voor 2017. Daar zal je in ieder geval invulling aan moeten geven.

Niet weer een nieuw '1 cao DSM'-drama

Hoewel de bedoelingen bij het '1 cao DSM'-traject goed waren, is toch duidelijk gebleken dat er toen diverse zaken toch niet goed zijn verlopen. CNV Vakmensen heeft daar haar les wel uit geleerd. Om te veranderen moet je de medewerkers eerst informeren over wat je wilt veranderen, waarom je het wilt veranderen en vervolgens de gelegenheid geven om daar ook zelf iets van te vinden voordat je zo’n proces in gaat.

Nu wordt het gepresenteerd in de vorm van “we gáán veranderen” en jullie mogen daar wel wat van vinden, maar het gaat wél gebeuren! OP deze manier voorzien wij toch weer dezelfde onvrede ontstaan als na de invoering van de '1 cao DSM'. CNV Vakmensen wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Daar hebben wij alle medewerking van jullie als werknemers voor nodig.

Meedenken en meedoen

In de documenten onder 'Downloads' vinden jullie de presentatie van DSM over de vernieuwingsplannen voor de cao en een enquête met vragen over deze plannen. Hierbij het verzoek om die enquête in te vullen en op te sturen.

Ik verzoek jullie ook deze enquête door te sturen naar zoveel mogelijk collega’s – georganiseerden en ongeorganiseerden – en vraag hen om deze enquête ook in te vullen en naar mij te mailen vóór 1 december. Zo kunnen wij duidelijk laten zien hoe jullie als werknemers naar de cao kijken en dat jullie het ook belangrijk vinden dat een zo ingrijpende aanpassing van de cao zorgvuldig aangepakt moet worden, zowel in tijd als door mensen mee te nemen in het proces. Dan maken wij niet alleen deze cao nog meer van jullie, maar ook de vernieuwing voor de volgende cao wordt dan op basis van wat jullie belangrijk vinden op een acceptabele en begrijpelijke wijze aangepakt.

Ik reken op een grote betrokkenheid van jullie allemaal bij zowel de cao 2017 als ook bij het proces voor de vernieuwing.

Blijf ons steunen en wordt lid of maak jouw collega lid.

Samen maken wij het verschil! Wij hebben nog steeds een interessante aanbieding:

Het 1e halfjaar 50% korting op de contributie!
Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

Ron Smeets
bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5111 5594
E. r.smeets@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid