Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Verlaging zondagtoeslag splijtzwam bij cao wonen

Het overleg over de cao woondetailhandel is afgelopen week vastgelopen. Voor CNV Vakmensen is de verlaging van de toeslag voor het werken op zondag een splijtzwam.

Wij willen met de wens van werkgevers om de toeslag te verlagen naar 50% meegaan, maar wij hebben steeds gezegd dat het inkomensverlies structureel gecompenseerd moet worden. Hierover worden we het niet eens, waardoor het voor CNV Vakmensen op dit moment niet zinvol is verder overleg te voeren. Graag horen we hoe jij hierover denkt. Doe dus mee aan onze korte enquête en vraag ook je collega’s!

De werkgevers hebben een bod gedaan voor een nieuwe cao, waarbij zij hebben aangegeven dat ‘de rek’ eruit is. Dat bod houdt het volgende in, waarbij wordt uitgegaan van een cao die ingaat op 1 januari 2017 en eindigt op 30 juni 2018:

 • Loonsverhoging van 2,5% op 1 januari 2017 en 1% op 1 januari 2018. Loonsverhogingen gelden alleen voor het loon voor zover dat loon binnen de schalen uit de cao valt. Als je meer verdient dan de cao-schalen dan krijg je dus maar over een beperkt deel van je salaris een loonsverhoging.
 • Verlaging van de toeslag voor het werken op zondag van 100% naar 50%. Het inkomensverlies wat je hierdoor krijgt wordt minimaal 1 jaar en maximaal 7 jaar gecompenseerd op basis van het aantal dienstjaren die je hebt. Heb je meer dan 7 dienstjaren dan duurt de compensatie 7 jaar. Heb je bijvoorbeeld 3 dienstjaren dan duurt de compensatie 3 jaar.
 • De invoering van een nieuw loongebouw.
  Met dit nieuwe loongebouw worden met name de lagere loonschalen gerepareerd die inmiddels onder het niveau van het wettelijk minimumloon liggen. Vanwege het feit dat er al jaren geen cao is, moet er dus achterstallig onderhoud gepleegd worden. Met het nieuwe loongebouw kun je verder sneller stappen maken naar het maximum van de schaal. En bovenop het maximum van de schaal wordt het mogelijk om extra door te groeien op basis van een positieve beoordeling. Werkgevers willen daarbij wel dat bij de indeling in het loongebouw je niet meteen een volwaardige stap kunt maken om zo de kosten te dempen.
 • De integratie met de cao fashion, sport en lifestyle (FSL).
  Er zitten verschillen tussen de cao’s wonen en FSL. In een eerdere nieuwsbrief hebben we de verschillen aan je laten zien. Jullie hebben laten weten dat de cao wonen op verschillende punten beter is. Dan gaat het om jubileumuitkeringen, scholingsfaciliteiten, studiekosten, reiskosten etc. Werkgevers hebben nog onvoldoende inzicht gegeven hoe zij willen omgaan met deze verschillen. Daar zijn ook nog geen vorderingen in gemaakt.

Jouw reactie?
Werkgevers willen langs bovenstaande lijn een cao sluiten, desnoods zonder CNV Vakmensen en alleen met AVV en De Unie. Voor ons is de compensatie van de zondagtoeslag onvoldoende.

Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk leidt deze verlaging van de toeslag tot een groot voordeel voor werkgevers en hebben werknemers die veel op zondag werken te maken met inkomensverlies. Dat vinden wij niet fair. Wij zijn bereid geweest te bewegen naar een compensatie van maximaal 10 jaar, maar die handreiking wordt door werkgevers niet gepakt. Wij hebben nu aangegeven dan geen nieuwe cao te kunnen sluiten en dat een grens is bereikt. We zijn benieuwd naar jouw mening.
Vul dus hier de enquête in en laat je stem horen! Dit is het moment waarop je nog invloed hebt op de afspraken in jouw cao.

Word lid of werf een lid en maak kans op mooie prijzen
Ben jij of is jouw collega nog niet lid. Regel het, dan zijn jullie altijd verzekerd van professionele rechtsbijstand op het gebied van werk en inkomen én bij persoonlijke kwesties.
• Aanbrenger nieuw lid: cadeaubon € 12,50
• Nieuw lid: eerste 6 maanden 50% korting op de contributie
• Tot en met december wekelijks kans op mooie prijzen
Ga naar www.cnvvakmensen.nl/werven


CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder

 
Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid