Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Principeakkoord sociaal plan Agrifirm 2015-2017

Op 22 juni 2015 heeft CNV Vakmensen, samen met de andere vakbonden, een principeakkoord gesloten met Agrifirm voor een nieuw sociaal plan van 1 juli 2015 tot en met 31 december 2017.

Vanwege nieuwe regelgeving rond ontslag en transitievergoeding was een nieuw langlopend sociaal plan voor eventuele boventallige werknemers in de aankomende 2,5 jaar bij Agrifirm in Nederland nodig. Over concrete reorganisaties is niet gesproken. Zodra de tekst van het sociaal plan gereed is, zal CNV Vakmensen een schriftelijke ledenraadpleging houden onder de CNV-leden.

Nieuw sociaal plan

Het vorige sociaal plan was afgesloten bij de fusie en liep tot juni 2014. En heeft Agrifirm nog een jaar langer toegepast of van toepassing verklaard. Vanaf 1 juli 2015 veranderen de ontslagregels. Alle ontslagen op basis van bedrijfseconomische redenen gaan voortaan via het UWV. Ook de hoogte van de ontslagvergoeding is verlaagd en heet voortaan tranisitievergoeding (zie voor meer informatie www.cnvvakmensen.nl/themas/wet-werk-en-zekerheid). Het is echter mogelijk om betere afspraken te maken en dat hebben wij in dit principeakkoord ook gedaan.

De belangrijkste punten

• De hoogte van de ontslagvergoeding wordt gebaseerd op de neutrale nieuwe kantonrechtersformule. De ontslagvergoeding is hierbij gebaseerd op het maandinkomen x het aantal gewogen dienstjaren (dienstjaren tot 35 jaar 0,5x per jaar, dienstjaren van 35 t/m 44 jaar 1x per jaar, dienstjaren van 45 jaar tot 54 jaar 1,5x per jaar en dienstjaren vanaf 55 jaar 2x per jaar). Voor het inkomen boven een ton per jaar geldt nog een correctiefactor van 0,9. De wettelijke transitievergoeding is de bodem in deze ontslagvergoeding. Voor boventalligen dicht tegen het pensioen aan kan er sprake zijn van aftopping van de schadeloosstelling.
• Voor outplacement en scholing is een budget van € 5.000,- per persoon en voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten € 2.000 ,- extra.
• Aanvullende afspraken over reiskostenvergoeding woon-werkverkeer bij wijziging van standplaats.
• Behoud van salaris en toekomstige cao-loonsverhoging bij interne overplaatsing in één salarisschaal lager.

Ledenraadpleging

In het sociaal plan zijn meer punten geregeld. De aankomende weken wordt gewerkt aan de complete tekst van het sociaal plan. Als deze tekst klaar is, zal CNV Vakmensen de leden informeren over de inhoud van het gehele sociaal plan en zal een schriftelijke ledenraadpleging worden gehouden. Heeft u in de tussentijd vragen, dan kunt u terecht bij één van de CNV-kaderleden bij Agrifirm en bij CNV-bestuurder Frans van de Veen, tel.nr. 076 – 572 46 70 (kantoor CNV Vakmensen in Breda) e-mail f.veen@cnvvakmensen.nl.

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen
Frans van de Veen, vakbondsbestuurder
Henk Deuring en Arjen Zuidema
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid