Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Perrysport + Aktiesport: Onzekere periode verlengd

Perrysport en Aktiesport gaan na het beëindigen van de contracten wegens het faillissement (tot en met 12 april) over naar een onzeker intermezzo onder de nieuwe eigenaar, het Engelse JD Sports.

Voor sommige medewerkers zal het volledig einde oefening zijn. Voor anderen zal een contract van bepaalde tijd aangeboden worden als uitzendkracht van Randstad alvorens JD Sports tussen nu en een half jaar gaat beslissen of men met je verder wil, eventueel met mindere arbeidsvoorwaarden. Alhoewel het wettelijk misschien allemaal wel mag vindt CNV Vakmensen wat er gebeurt moreel twijfelachtig.

Plannen JD Sports
JD Sports is van plan om mits er goede deals gemaakt kunnen worden met de verhuurder van de panden en mits er sprake is van winstgevende filialen door te willen gaan met bestaande filialen. Of dat op termijn allemaal Perrysport/Aktiesport blijft zal echter nog moeten blijken. Filialen die niet winstgevend zijn en filialen waarbij geen goede huurdeal met de eigenaar gemaakt kan worden zullen net als de store-in-storeconcepten wellicht gesloten worden. Dat betekent echter niet dat daar waar perspectief gezien wordt alles bij het oude blijft.

Randstadconstructie
Op het hoofdkantoor zijn er mogelijk medewerkers die gelijk in dienst treden bij JD, maar voor de medewerkers in de filialen wacht een Randstadconstructie. Randstad bied je in dat geval een contract aan op basis waarvan je gedetacheerd wordt in een filiaal. De arbeidsvoorwaarden zijn nog niet helemaal helder, maar het is hoe dan ook een tijdelijk contract (en geen vast contract) totdat er meer duidelijkheid is of je in dienst kan komen bij JD.
Én het is de vraag of je arbeidsvoorwaarden hetzelfde blijven. Randstad moet je plaatsen in de bestaande loonschaal maar hoeft je niet persé voor hetzelfde salaris aan het werk te houden. Dit vloeit voort uit de faillissementswetgeving in Nederland. Je contract is van rechtswege opgezegd door de curator, dus treed je juridisch gezien in dienst bij een volledig nieuwe werkgever, hoe raar dat ook misschien voelt.

Wat vindt CNV Vakmensen hiervan?
CNV snapt dat er geen toekomst is voor iedereen. Maar in een groot aantal filialen was van winstgevendheid sprake alvorens het door de faillissementen van V&D en Scapino veroorzaakte faillissement van Perrysport en Aktiesport. In die zin vindt CNV Vakmensen het moreel onjuist indien de nieuwe opdrachtgever samen met Randstad wel alle lusten kan plukken van een ondanks faillissement perspectiefvolle onderneming, maar niet alles eraan doet om op een sociale wijze al zijn werkgeversverplichtingen op zich te nemen.

De komende weken moeten uitwijzen in hoeverre de Randstadconstructie voor de huidige medewerkers een opstap is naar volwaardig in dienst komen van JD Sports (onder zoveel mogelijk de huidige arbeidsvoorwaarden). Óf het voorportaal naar de uitgang. Ga in ieder geval niet zomaar een nieuw contract bij Randstad tekenen alvorens het te hebben laten inzien door je vakbond. Wij kunnen altijd meekijken om je te helpen de gevolgen te overzien voor bijvoorbeeld je WW-rechten en je pensioenopbouw.

Vragen/contact?
Voor vragen en info kunt u vanzelfsprekend terecht bij

Michiel Wallaard
Bestuurder CNV Vakmensen
E m.wallaard@cnvvakmensen.nl
M 06-20471892