Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Particuliere beveiliging: nog steeds geen cao-resultaat

We hebben jullie geïnformeerd over het intrekken van het eindbod door werkgevers en de uitnodiging aan CNV Beveiliging, FNV Beveiliging en De Unie Security om met elkaar te komen overleggen, o.a. over de problematiek rondom de onregelmatigheidstoeslag tijdens verlof.

Wij gingen met een positieve verwachting naar het overleg, maar tot onze teleurstelling kwamen werkgevers niet veel verder dan: "We willen op jullie wens in gaan om weer ORT tijdens verlof toe te kennen (met terugwerkende kracht), maar dit betekent dan wel dat er op een andere manier kostenneutraliteit gerealiseerd moet worden en dat er dus aan één van de andere knoppen gedraaid moet worden en zeg het maar vakbonden…..". Op onze vraag welke concrete voorstellen werkgevers zelf hadden, bleef het angstwekkend stil. Wíj moesten maar zeggen aan welke knoppen we wilden draaien en hoe. Zo komen we niet tot een cao.

ORT tijdens verlof

Op dit moment lopen er diverse rechtszaken tegen werkgevers over het niet betalen van ORT tijdens verlof. We hebben meerdere malen aangegeven dat het betalen van de ORT tijdens verlof niet een wens van de vakbonden is, maar dat er sprake is van een nieuwe juridische werkelijkheid door uitspraken van rechters in vergelijkbare zaken. Hoe vaak we ook vroegen om concrete voorstellen, we kregen ze niet.

Ook op onze vraag wat werkgevers nu van plan waren met een aantal concrete zaken uit het eindbod (zoals de eindafrekening van de nieuwe roostersystematiek en het loonbod) bleef het stil: misschien kon er iets maar misschien ook niet.

Met een kluitje het riet ingestuurd

Helaas moeten we daarom concluderen dat er nog steeds geen nieuwe cao is. Terwijl er steeds meer wordt gevraagd van beveiligers en steeds meer mensen zich bewust zijn van de waarde van veiligheid, worden beveiligers nog steeds met een kluitje in het riet gestuurd. Dat is wat ons betreft onverantwoord en onbegrijpelijk. Wij beraden ons op wat we nu het beste kunnen doen om er voor te zorgen dat jullie een cao krijgen.

Tanja Schrijver, FNV Beveiliging
Abhilash Sewgobind, De Unie Security

Aletta Bulsink, CNV Beveiliging
Bestuurder
M  06-20471888
a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid