Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Nog geen nieuwe cao wonen, overleg wordt vervolgd

Afgelopen week heeft CNV Vakmensen opnieuw overleg gevoerd over de nieuwe cao voor de woondetailhandel. In de vorige nieuwsbrief meldden wij onze teleurstelling en dat een nieuwe cao niet dichterbij was gekomen. Nog steeds is er geen afspraak over een nieuwe cao.

Maar het overleg wordt wel vervolgd in de tweede helft van oktober. De tussentijd wordt gebruikt om een aantal scenario’s verder door te rekenen. Wat ons betreft komt van dit uitstel geen afstel. De roep om een nieuwe cao en een loonsverhoging is groot. Maar dan moet het totaalpakket aan afspraken wel evenwichtig zijn.

Stand van zaken

Wat zijn ook alweer de struikelblokken en wat is de stand van zaken:

 • Integratie met de cao fashion, sport en lifestyle (FSL) betekent een verlaging van de toeslag voor het werken op zondag naar 50%. Werkgevers wilden deze verlaging slechts voor 1 jaar compenseren voor medewerkers die op zondag werken. Wij willen een structurele compensatie. Er wordt nu berekend aan een model waarbij iedereen, die binnen de loonschalen valt, structureel gecompenseerd wordt. Werknemers, die meer verdienen dan de loonschaal, zouden dan een afbouwregeling krijgen van drie jaar. Dit op voorwaarde dat wel de loonschalen opgerekt worden.
 • Er komt een premieverhoging van 1,7% aan voor het pensioen. Deze verhoging komt voor 1,24% neer bij werkgevers en voor 0,46% bij medewerkers. De werkgevers zien wel ruimte om de lonen te verhogen maar willen daar de premieverhoging in verrekenen. Er wordt nu gekeken of het mogelijk is om de totale premieverhoging te omzeilen door versneld aansluiting te zoeken bij de gelijkwaardige pensioenregeling van de detailhandel, waarbij minder premie betaald hoeft te worden.
 • De werkgevers hebben eerder aangegeven in principe ruimte te zien om de lonen met 3% te verhogen. Als de verhoging van de pensioenpremie vermeden kan worden en als de compensatie voor het verlagen van de zondagtoeslag beter uitpakt dan in het eerste voorstel klinkt deze loonsverhoging goed. Maar werkgevers koersen inmiddels aan op een loonsverhoging van 2,5%. Dat zal alles te maken hebben met het feit dat de compensatie van het vervallen van de zondagtoeslag nu een structureler karakter krijgt.
 • Er zitten verschillen tussen de cao’s wonen en FSL. In onze vorige nieuwsbrief hebben we de verschillen aan je laten zien. Jullie hebben laten weten dat de cao wonen op verschillende punten beter is. Dan gaat het om jubileum-uitkeringen, scholingsfaciliteiten, studiekosten, reiskosten etc. Werkgevers hebben nog onvoldoende inzicht gegeven hoe zij willen omgaan met deze verschillen. Daar zijn ook nog geen vorderingen in gemaakt.

Wordt vervolgd

Na het vorig overleg vroegen wij ons af waar nu precies de ‘plus’ zat voor medewerkers en welke meerwaarde een nieuwe cao zou hebben. Met de huidige stand van zaken is het van belang om een aantal maatregelen goed door te rekenen en te kijken of dat alsnog een basis biedt voor een nieuwe cao. Daar nemen we even de tijd voor om zo tot een zorgvuldige afweging te komen. Een nieuwe cao is belangrijk, maar niet ten koste van alles. Het overleg wordt vervolgd op dinsdag 25 oktober. Hopelijk kunnen we daarna snel duidelijkheid geven.

Ondertussen zij wij benieuwd naar jouw mening. Hoe kijk je aan tegen de voorgestelde punten? We horen je reactie graag zodat we die mee kunnen wegen in de onderhandelingen.

Word lid of werf een lid en maak kans op mooie prijzen

Ben jij of is jouw collega nog niet lid. Regel het, dan zijn jullie altijd verzekerd van professionele rechtsbijstand op het gebied van werk en inkomen én bij persoonlijke kwesties.

 • Aanbrenger nieuw lid: cadeaubon € 12,50
 • Nieuw lid: eerste 6 maanden 50% korting op de contributie
 • Tot en met december wekelijks kans op mooie prijzen

Ga naar www.cnvvakmensen.nl/werven

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid