Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Nieuwe cao Wonen niet dichterbij gekomen

CNV Vakmensen heeft afgelopen week overleg gehad over een nieuwe cao voor de woondetailhandel. Het overleg is teleurstellend verlopen. CNV Vakmensen wilde graag praten over het integreren van deze cao met de cao fashion, sport en lifestyle (FSL).

Maar dan wel met goede afspraken over hoe om te gaan met verschillen tussen beide cao’s, goede afspraken over het compenseren van een verlaging van de zondagtoeslag naar 50% en goede afspraken over een loonstijging waar medewerkers al jaren op wachten. Maar er is een flink verschil van inzicht over wat ‘goed’ is. Daarmee is een nieuwe cao nog niet dichterbij gekomen.

Werkgevers geven aan dat zij het belangrijk vinden dat er een nieuwe cao komt. Het gaat weer beter in de branche en het is daarom logisch dat er wat gebeurt aan de verhoging van de lonen. Waarom lukt het dan niet om dichter bij elkaar te komen?

 • Integratie met de cao FSL betekent een verlaging van de toeslag voor het werken op zondag naar 50%. Werkgevers willen deze verlaging slechts voor 1 jaar compenseren voor medewerkers die op zondag werken. Wat CNV Vakmensen betreft kan deze maatregel alleen genomen worden als het verschil structureel gecompenseerd worden.
 • Er komt een premieverhoging van 1,7% aan voor het pensioen. Deze verhoging komt voor 1,24% neer bij werkgevers en voor 0,46% bij medewerkers. De werkgevers zien wel ruimte om de lonen te verhogen maar willen daar de premieverhoging in verrekenen.
 • De werkgevers hebben aangegeven in principe ruimte te zien om de lonen met 3% te verhogen. Maar als je de verhoging van de pensioenpremie gaat verrekenen en daarnaast de verlaging van de toeslag voor het werken op zondag maar voor 1 jaar compenseert, dan stelt de loonsverhoging niet zoveel meer voor. Sterker nog: hoe vaker je nu op zondag werkt, hoe slechter het beeld wordt en je zelfs in een situatie kunt komen dat je er op achteruit gaat. Medewerkers verdienen na jaren stilstand een goede loonsverhoging.
 • Er zitten verschillen tussen de cao’s wonen en FSL. In onze vorige nieuwsbrief hebben we de verschillen aan je laten zien. Jullie hebben laten weten dat de cao wonen op verschillende punten beter is. Dan gaat het om jubileumuitkeringen, scholingsfaciliteiten, studiekosten, reiskosten etc. Werkgevers hebben nog onvoldoende inzicht gegeven hoe zij willen omgaan met deze verschillen.

Meerwaarde van een cao?

Werkgevers hebben aangegeven ook zaken te willen verbeteren, zoals het opplussen van de beginschalen en kijken naar een algehele verbetering van het loongebouw. Maar ook dat is nog onvoldoende concreet. Wij hebben ons hardop afgevraagd waar nu de ‘plus’ zit voor medewerkers en wat de meerwaarde van de cao is. Het lange termijn perspectief van één cao is goed. Wij geloven erin dat die ene cao op het gebied van scholing en ontwikkeling van medewerkers en op het vlak van meer invloed en zeggenschap over werktijden meer perspectief biedt aan medewerkers. Maar op deze manier gaan we daar niet komen. We zijn echter niet zover dat verder praten geen zin heeft. Op basis van het overleg is veel creativiteit nodig om alsnog tot afspraken te komen. Het overleg wordt komende week vervolgd.

Word lid of werf een lid en maak kans op mooie prijzen

Ben jij of is jouw collega nog niet lid. Regel het, dan zijn jullie altijd verzekerd van professionele rechtsbijstand op het gebied van werk en inkomen én bij persoonlijke kwesties.
 • Aanbrenger nieuw lid: cadeaubon € 12,50
 • Nieuw lid: eerste 6 maanden 50% korting op de contributie
 • Tot en met december wekelijks kans op mooie prijzen
Ga naar www.cnvvakmensen.nl/werven

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
w.breunesse@cnvvakmensen.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid