Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Minder werken op zaterdag bij AH: een goed idee?

Albert Heijn biedt medewerkers de mogelijkheid om op vrijwillige basis hun zaterdagfrequentie te verlagen. CNV Vakmensen kijkt daar met de nodige scepsis naar.

Alhoewel wij groot voorstander zijn van meer zeggenschap over je werktijden, zijn wij niet zo blij met de effecten die dit misschien heeft op collectief niveau in de organisatie.

Voordeel voor de individuele medewerker
Het voordeel voor de individuele medewerker is duidelijk. Doordat je minder zaterdagen werkt heb je meer volledige weekenden vrij en dat is prettig voor je privésituatie. Wij gaan je dat dan ook niet afraden, maar wel het collectieve plaatje schetsen.

Nadeel voor de individuele medewerker
Natuurlijk kleven er ook nadelen voor de individuele medewerker aan deze keuze. Je inkomen gaat structureel omlaag, want zomaar terugkeren naar een hogere frequentie zal AH niet toestaan. Je loon gaat omlaag, dus ook je pensioenopbouw, je winstuitkering en (mocht dat je ooit overkomen) een eventuele WW-uitkering. Ook verlies je zeggenschap over wanneer je vakantie en/of ADV opneemt, omdat je als je akkoord gaat met het verlagen van je frequentie je niet doordeweeks die vijfde dag mag gaan werken, maar verplicht vrije tijd moet opnemen.

Collectief voordeel voor de werkgever
Voor Albert Heijn is er veel te winnen bij dit mechanisme. De medewerker met een meerdaags contract die minder op zaterdag werkt kan op die dag ingeruild worden voor een goedkopere eendaagse parttimer of een uitzendkracht. Het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten want de loonkosten voor de meerdaagse medewerker per uur nemen af omdat hij minder toeslag krijgt. Daar zit een productiviteitswinst in van medewerkers (hetzelfde werk doen voor minder geld) die wat CNV betreft niet zomaar in de pocket van AH kan vloeien. En daarom effecten kan hebben voor onze loonvraag in de komende cao-periode.

Zorgen over opknipping van het werk
Wij zien als CNV dat zowel de nacht als de weekendproductie steeds minder gerealiseerd wordt door eigen medewerkers met een meerdaags (vast) contract. Dat leidt tot het ontglippen van distributiebanen uit de handen van medewerkers die graag meerdere dagen per week en bestendig aan de slag willen gaan of blijven bij Albert Heijn.

Het is aan ons allen of we deze ontwikkeling laten passeren of er wat aan gaan doen de komende jaren door na te denken over hoe medewerkers met een meerdaags contract verantwoordelijkheid kunnen blijven nemen voor de hele productie.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij je bestuurder Michiel Wallaard via de onderstaande gegevens.

Let op!
Als het goed is hebben jullie per e-mail op 17 september 2016 of per post een aankondiging gekregen over het fiscaalvriendelijk verrekenen van vakbondscontributie, waardoor je op je lidmaatschapskosten van het CNV kan besparen. Via die e-mail of mijnCNV kan je jouw opgave downloaden en uitprinten.

Bijgevoegd tref je ook het formulier van Ahold dat je daarbij moet invullen. Als je beide documenten opstuurt naar je werkgever, komt het helemaal goed. Ben je ook dit jaar weer voor een beperkt bedrag verzekerd geweest tegen problemen op werk- en privégebied. En zijn je (collectieve) arbeidsvoorwaarden weer ondersteund door jouw ondersteuning van en deelname aan de Nederlandse vakbeweging!

Michiel Wallaard
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 92
E: m.wallaard@cnvvakmensen.nl

16-3436/MW/sk
Downloads

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid