Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Luchthavenbeveiligers moeten minder staan

In de afgelopen maanden heeft TNO onder andere in opdracht van CNV Beveiliging onderzocht wat de gevolgen zijn van de decentrale security op Schiphol voor de omstandigheden (statijden) waaronder beveiligers hun werk moeten doen.

Deze week verscheen het rapport van TNO naar aanleiding van dit onderzoek. Geconcludeerd wordt onder andere dat mensen nog steeds te lang aaneengesloten staan en dat er meer afgewisseld zou moeten worden. Ook is de duur van de pauzes (nu 15 minuten) te kort om voldoende te herstellen om het werk goed te kunnen blijven doen.

In het rapport heeft TNO voor verschillende posities op Schiphol aanbevelingen gedaan. Ook zijn er functies en posities waar niets was veranderd ten opzichte van het eerdere rapport in 2009/2010; daar is niet opnieuw onderzocht en daar gelden de aanbevelingen van het eerste rapport nog steeds.

Dat er überhaupt een nieuw onderzoek heeft plaatsgevonden is te danken aan de cao-afspraak die CNV Beveiliging heeft gemaakt in 2014. Het onderzoek was één van de redenen waarom CNV Beveiliging de cao toen wél tekende. Dat er nu dus gepraat kan worden over de meest actuele aanbevelingen van TNO is te danken aan de verantwoordelijkheid die CNV Beveiliging destijds heeft genomen. Ook tijdens het onderzoek zelf hebben we steeds de vinger aan de pols gehouden.

Op korte termijn gaat een werkgroep, waar wij deel van uitmaken, aan de slag met de aanbevelingen. Wat CNV Beveiliging betreft willen wij dat er nu zo snel mogelijk concrete afspraken worden gemaakt, waar je iets aan hebt. Wij hebben er ook op aangedrongen dat er medio juni 2016 al een eerste rapportage plaatsvindt. Jouw belang staat voor ons centraal. Natuurlijk houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Binnenkort verschijnt er een populaire versie van het rapport. Wij hebben er voor gepleit dat alle luchthavenbeveiligers daar een exemplaar van krijgen. Houd in de tussentijd onze facebookpagina in de gaten (www.facebook.com/CNVBeveiliging) en volg ons op twitter (@CNVBeveiliging).

Wil je meer weten? Neem dan contact met op met ondergetekende.

Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

16-1515/AB/sk
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid