Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Informatie voor uitzendkrachten

In deze nieuwsbrief lees je meer over het afsluiten van de SFU cao en de ontwikkelingen rondom het STIPP pensioen. Daarnaast informatie over de loonsverhoging voor uitzendkrachten die worden betaald volgens de ABU tabellen en dus niet via de inlenersbeloning.

Cao Sociaal Fonds voor de Uitzendbranche
De uitzendbranche in Nederland kent naast arbeidsvoorwaarden cao’s (ABU en NBBU) ook een cao waarin is geregeld dat de branche veel aandacht besteed aan veilig en gezond werken, het opleiden van uitzendkrachten en de naleving van en voorlichting over de cao. Het gaat om de stichtingen STAF (www.arboflexbranche.nl), STOOF (www.stoof-online.nl) en SNCU (www.sncu.nl). CNV Vakmensen participeert in de besturen van deze stichtingen. De cao van deze stichtingen, de cao SFU, is recent ongewijzigd verlengd tot 1 januari 2018. Als je over het verlengen van deze cao vragen of opmerkingen hebt, neem dan contact met mij op.

Op de sites van de stichtingen kom je veel interessante informatie tegen ten behoeve van je werk. Op https://www.stoof-opleidingsportal.nl/ kan je bijvoorbeeld, als je opleidingsniveau MBO 4 of lager is en je in fase A werkzaam bent (geweest), in aanmerking komen voor een scholingsvoucher ter waarde van € 500,- incl. BTW.

Pensioenregeling uitzendkrachten
De pensioenregeling voor uitzendkrachten staat ook wel bekend onder de naam STIPP (www.stippensioen.nl). De pensioenregeling gaat pas in na 26 gewerkte weken en bestaat uit 2 onderdelen. De basis- en de plusregeling. Omdat er in de branche vele korte dienstverbanden zijn spaar je niet echt veel voor je aanvullend pensioen. Vaak zo weinig dat het gespaarde bedrag na verloop van tijd wordt afgekocht/uitgekeerd. Op die manier spaar je natuurlijk niet voor je oude dag. Dat vinden zowel CNV Vakmensen, de andere vakbonden en de werkgevers een zeer slechte situatie. Maar ook het bestuur van ons pensioenfonds wenst alternatieven. Daarom zijn we op zoek naar een betere pensioenregeling. Dat is echter lastig vanwege alle (fiscale) regels rondom pensioen en bovendien gaat het natuurlijk om de financiën die hiervoor beschikbaar zijn. Kortom dit wordt nog een pittige onderhandeling. Je zal hier de komende tijd nog wel vaker over worden geïnformeerd.

Loon inlener vanaf dag 1/Loonverhoudingsvoorschrift
Elke uitzendkracht heeft recht op de inlenersbeloning vanaf dag 1. Dit houdt onder andere in dat je recht hebt op dezelfde loonsverhogingen als werknemers in dienst van de inlener. 1 juli is een datum waarbij het nog weleens voorkomt dat loonsverhogingen in branches of bedrijven worden toegepast. Wellicht in jouw inlenend bedrijf ook?

Loonsverhoging ABU cao en verhoging minimumloon
(dit bericht geldt alleen voor uitzendkrachten die voor een ABU bedrijf werken)

Er is een kleine groep uitzendkrachten die niet onder de inlenersbeloning uit de ABU cao valt. Het betreft medewerkers behorend tot de allocatiegroep, de transitiegroep, de niet-indeelbaren groep en de fase C uitzendkracht in het eigen ABU loongebouw (zie art. 27 en 28 uit de ABU cao). Voor deze mensen is er per 4 juli 2016 een loonsverhoging van 1,76%. Dit overigens met uitzondering van bepaalde functies uit de allocatiegroep die gekoppeld zijn aan het minimumloon. Daarvoor geldt een wettelijke verhoging. Goed om na te kijken of alles klopt op je meest recente loonstroken. Als je dit wilt checken neem dan contact op met CNV Vakmensen. https://www.cnvvakmensen.nl/campagne/looncontrole
Vragen/Opmerkingen?

Vakbondsonderhandelaar Marten Jukema is voor vragen en opmerkingen te bereiken via de onderstaande gegevens.

Collega’s al lid?
Dankzij de leden van CNV Vakmensen kunnen wij aan de onderhandelingstafel het verschil maken. Is jouw collega ook al lid van de bond? We hebben nu een aanbod waarbij je de eerste zes maanden 50 procent van je contributie betaald. Dan heb je, net zoals de huidige leden, recht op advies/ hulp/ korting op verzekeringen/ leuke workshops. Kijk eens op de website www.cnvvakmensen.nl.

Marten Jukema
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 13 20 41 12
E: m.jukema@cnvvakmensen.nl

16-2291/MJ/sk
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid