Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

HMC – leden stemmen positief over sociaal plan

Afgelopen week hebben de leden van CNV Vakmensen, werkzaam bij Heerema Marine Contractors Nederland SE, kunnen stemmen over het sociaal plan. Van de leden die hun stem uitbrachten, heeft ca. 90% ingestemd met het sociaal plan. Dit betekent dat CNV Vakmensen vandaag het sociaal plan zal ondertekenen.

Stemming
Ongeveer 62% van de leden heeft de moeite genomen om te stemmen over het sociaal plan. De statuten schrijven voor dat, wanneer een meerderheid van de leden positief stemt over het sociaal plan, CNV Vakmensen dan akkoord gaat met het sociaal plan.

Ook van andere vakbonden en de ondernemingsraden hebben we begrepen dat een ruime meerderheid heeft ingestemd met het sociaal plan. Daarom zal dinsdag 19 december het sociaal plan door alle partijen worden ondertekend. Hierna zal het aangemeld worden bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en krijgt het een cao-status.

Is dan alles zo positief?
Dat ongeveer 90% van de leden vóór gestemd heeft, houdt in dat zo'n 10% heeft tegen gestemd. De tegenstemmers hadden verschillende redenen, waaronder:

 • Plaatsmakersregeling: door het feit dat je de vergoeding krijgt van degene die kan blijven (maar je weet niet wie dat is) kan je vertrekpremie wel erg mager worden. Dit is dan ook geen optie voor oudere medewerkers om daardoor eerder te stoppen.
 • De C-factor is te laag. Dit zou hoger moeten zijn, gezien alles wat we de afgelopen jaren voor Heerema hebben gedaan.
 • De cap van € 200.000 is te laag.
 • Uit gaan van het salaris op de peildatum is niet eerlijk. Wanneer je daarvoor altijd fulltime hebt  gewerkt en sinds kort gebruik gemaakt van de oudere regeling/ouderschapsverlof.
 • Er was altijd gezegd dat, wanneer men de aanzegging kreeg, men ook vrijgesteld werd van werkzaamheden; nu moet men doorwerken tot 15 maart of 1 mei. Daardoor kan iemand die tot 1 mei moet blijven werken pas later beginnen met echt solliciteren.

Lijst FAQ met betrekking tot het sociaal plan
Op de OR-site staat een lijst FAQ met veelgestelde vragen met betrekking tot het sociaal plan. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt en afgestemd met HR. Heb je vragen over het sociaal plan kijk dan eerst op de deze lijst. Je kunt je vragen ook stellen aan je leidinggevende of aan HR. Natuurlijk kun jij je vragen ook aan ondergetekende stellen.

Bedankt
Zoals ik al tijdens de verschillende bijeenkomsten heb aangegeven, is dit mijn laatste “klus” voor CNV Vakmensen. Per 31 maart a.s. ga ik met pensioen. Bedankt voor het vertrouwen dat je in mij hebt gehad en ik hoop dat je mag blijven bij Heerema. Als dat niet het geval is, wens ik je heel veel succes bij het vinden van een nieuwe baan. Maak gebruik van het outplacementcenter. Heb je nog vragen of opmerkingen, dan kun je deze voorlopig nog aan mij stellen. 

Hele prettige feestdagen en de allerbeste wensen voor 2018. 

Walter Wassenaar – kaderlid CNV Vakmensen
Dolf Polders – Bestuurder CNV Vakmensen – Regio West
M: 06 51 60 20 50
E: d.polders@cnvvakmensen.nl

 

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid