Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao Verzekeraars: pensioen vraagt meer aandacht

Op 30 juni hebben we weer cao-overleg gehad voor de cao Verzekeraars. Graag praten we je bij.

De werkgevers laten het onderwerp pensioen niet los. Na hun eerste korte toelichting en vervolgens hun schriftelijke voorstel, werd duidelijk dat zij naar een ander type pensioenregeling willen. De basispensioenregeling in de cao is nu gebaseerd op middelloon en de werkgevers willen hier het liefste een Defined Contribution-regeling van maken. Kort gezegd komt dat neer op een verschuiving van risico’s van werkgevers naar werknemers.

Pensioenproblemen

Omdat het CNV ziet dat er in de sector problemen dreigen met de pensioenen, omdat de kosten steeds hoger worden door o.a. de lage rentestand, hebben wij werkgevers gevraagd om hun plannen concreter te maken en ook met alternatieven te komen. CNV is namelijk niet bereid om zomaar over te stappen naar een DC-regeling. Wij willen hiervoor goede argumenten horen en ook alternatieve oplossingen voor de gesignaleerde problemen onderzoeken. Inmiddels hebben we al twee presentaties van pensioenbureau Montea gehad waarin, met name, regelingen op basis van DC worden doorgerekend.

CDC-regeling

Gelukkig zien de werkgevers inmiddels ook in dat dit voor de bonden geen begaanbare weg is en gaan we nu verder om de mogelijkheden van een CDC-regeling te verkennen. Dit is een regeling die gelijkwaardig is aan de middelloon-regeling uit de cao, maar waar het premierisico’s voor de werkgever beperkt. Hier zit wel nog een collectiviteitsaspect in de regeling en dat vinden wij als vakbond belangrijk. Het is wel de vraag of hier de oplossing in zit, want uiteindelijk willen de werkgevers kosten besparen en wordt nog steeds erg smal gekeken. Andere opties, zoals aansluiten bij een pensioenfonds, worden niet verkend en wij vinden als CNV dat daar ook naar gekeken moet worden om het plaatje compleet te krijgen. We zijn dus nog lang niet uitgepraat over dit onderwerp.

Duurzame inzetbaarheid

Bonden hebben tijdens het laatste overleg onze inzet voor dit onderwerp nog eens kort op een rijtje gezet op verzoek van de werkgevers.

Onze belangrijkste punten zijn:

 1. Een duidelijke tijdsafspraak
 2. Budget duurzame inzetbaarheid
 3. Positie vakorganisaties bij duurzame inzetbaarheid
 4. Arbeidsmarktperspectief oudere werknemers
 5. Aanvullende instrumenten

We hopen hierover met de werkgever tot afspraken te komen. Werkgevers lijken hiervoor inmiddels iets meer open te staan.

Volgende keer: loon

Al met al maken we niet erg veel stappen en zijn ook nog lang niet alle onderwerpen besproken. Wij willen het de volgende keer over loon gaan hebben want dat is een onderwerp dat wij belangrijk vinden en dat nog onvoldoende aandacht gekregen heeft. Ook zullen we over pensioen verder spreken en haken wij als bonden onze eigen pensioendeskundige aan.

Conclusie

Het gevolg van het feit dat er behoorlijk wat tijd in het onderwerp pensioen gaat zitten, is dat het cao-overleg langer gaat duren. Wij willen dit punt wel met de werkgevers gaan bespreken aangezien de cao op 1 juli is afgelopen. De vraag is hoe we het vervolg van dit cao traject voor ons zien. Heb je daar een mening over, dan horen we die natuurlijk graag.

Het volgende cao-overleg is op 13 juli 2016, van 10.00-17.00 uur.

Meer informatie en vragen

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het me dan zeker weten.

Sandra Hendriks
s.hendriks@cnvvakmensen.nl
T 030-751 1540
M 06-1053 9520

Op verzoek van CNV Vakmensen nemen de bonden tijdens deze onderhandelingen een kaderlid mee aan de cao-tafel. Als CNV kaderlid gaat Sape van der Meer, werkzaam bij Felison (onderdeel van de Bovalgroep) dochter van a.s.r. mee. Ook hij beantwoordt natuurlijk graag jullie vragen.

Lid worden!

Jij bent al lid en daar zijn we heel blij mee! Maar misschien wil je jouw collega’s ook wel lid laten worden, dan kan dat natuurlijk. Kijk op cnvvakmensen.nl/lidworden voor meer informatie.

Deze nieuwsbrief kunt u ook digitaal via uw emailadres ontvangen. Hiermee helpt u ons duurzamer te werken. Geef uw emailadres door aan e.peters@cnvvakmensen.nl o.v.v. uw relatienummer. U ontvangt deze nieuwsbrief dan in het vervolg digitaal.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid