Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-overleg ANWB: duurzaamheid en ontwikkeling

CNV Vakmensen heeft een aantal keren overlegd over de nieuwe cao voor de medewerkers van ANWB. Onze voorstellen ken je. Die staan in het teken van ontwikkeling en duurzaam meedoen. Hoe houd je je werk leuk en hoe houd je je werk vol.

ANWB deelt die uitgangspunten maar over de financiering hebben we nogal uiteenlopend ideeën.

Tijdens de eerste overleggen hebben we vooral gesproken over onderwerpen die te maken hebben met roosters van de alarmcentrale en de wegenwacht; dat heeft nog te maken met de gesprekken die we sinds voorjaar 2015 met elkaar hierover voeren.

Ook hebben we lang stilgestaan bij duurzame inzetbaarheid. We werken steeds langer door, er wordt een steeds groter beroep op ons gedaan in het kader van werk- en zorgtaken, ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, de wereld om ons heen staat niet stil en de uitdaging is dus: hoe zorgen we dat we fit, vitaal, gezond en met plezier aan het werk blijven. En hoe kan de cao daaraan bijdragen?

In onze voorstellenbrief hebben we ideeën geopperd. We hebben een scholingsbudget voorgesteld, uitbreiding van de werktijdverkorting tot de pensioengerechtigde datum, meer invloed op je rooster, combinatie kinderopvang en werk, afspraken over thuiswerk, langere pauzes indien nodig, mantelzorg, et cetera. De discussie over duurzame inzetbaarheid vindt wel in een goede sfeer plaats. Zowel ANWB als vakbonden vinden het belangrijk dat de medewerkers van ANWB goed en gezond in hun werk zitten. Waar het gaat schuren is het moment waarop het concreet wordt. Wat betekent dit voor je loopbaan, wat mag het kosten, wie gaat het betalen.

Wij vinden het belangrijk dat jij in de gelegenheid bent om je steeds up-to-date geschikt te houden voor het werk bij de ANWB of elders. Dat betekent dat daar budget voor moet zijn. Volgens ANWB kost ons voorstel om € 1000 per persoon beschikbaar te stellen veel te veel geld. Er ligt nu een voorstel op tafel waarbij de hoogte van het bedrag afhankelijk is van je leeftijd. Wij zijn blij dat dit voorstel van ons omarmd wordt, maar het bedrag komt nog niet in de buurt van ons voorstel.

Teleurstellender vinden wij het dat de discussie niet lijkt te gaan over een diepte-investering maar over de vraag wie, en hoe afspraken, zal betalen. ANWB wil af van de extra vakantiedagen op basis van leeftijd en van de werktijdverkorting voor oudere medewerkers. In de meeste gevallen geldt dat je houdt wat je hebt maar nieuwe rechten bouw je niet meer op. Het was een lelijk konijn dat tijdens het laatste overleg door ANWB uit de hoed getoverd werd.

CNV Vakmensen wil graag meedenken over duurzame inzetbaarheid, over ontwikkeling en ontplooiing, over fit en vitaal en met plezier je werk doen. Wij vinden alleen ook dat het zondermeer afschaffen van afspraken die mensen juist kunnen helpen om hun werk te doen, de rekening wel erg eenzijdig bij bepaalde leeftijdsgroepen legt. Zowel ANWB als de medewerkers hebben er belang bij dat er een goede ‘fit’ blijft bestaan. Dat vraagt om een investering van beide kanten. Wat ons betreft willen wij best nadenken over een andere invulling van bijvoorbeeld de leeftijdsdagen. Wij kunnen ons voorstellen dat wij die dagen omzetten in een persoonlijk budget. Daaruit betaal jij de voorzieningen die jou helpen duurzaam inzetbaar te worden of te blijven. ANWB is nog (lang) niet zover. Hoe de discussie verder verloopt?

Op 9, 16, 23 en 29 november praten we verder over de cao. Wij houden je op de hoogte. Kijk ook op facebook (cnvanwb); daar kunnen wij je soms sneller van informatie voorzien dan via deze nieuwsbrief.

Aletta Bulsink
Bestuurder
M: 06-20471888
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl 

 

 

16-3858/AB/rd
Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid