Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

BASF negeert vakbonden

De afgelopen tijd is er een pittige discussie met jullie directie gevoerd over de invoering van Strata, in plaats van continuering van de cao. Tijdens de ledenvergaderingen hebben jullie je daarop unaniem uitgesproken tégen de invoering van dit nieuwe Strata-systeem en vóór vernieuwing van de cao.

En terecht! Collectiviteit is een groot goed en kan niet zomaar even worden ingeruild tegen een onduidelijke, target-gestuurde beloning waarbij alleen je werkgever aan de knoppen zit.

Eerder gaf BASF aan het standpunt van de meerderheid van het cao personeel te zullen respecteren. We hebben jullie standpunt daarop aan BASF duidelijk gemaakt. Toch houdt BASF er nu aan vast om jullie mening te gaan peilen. Álle cao-medewerkers bepalen of er een cao komt en niet alleen de leden van de bonden, aldus BASF. Kennelijk heeft BASF er lak aan of mensen nu lid zijn van een vakbond of niet: alleen leden van de vakbond gaan immers over een cao. Het gaat ons niet gebeuren dat niet-leden straks gaan bepalen of er een cao komt of niet. En dat is nu dus juist wel waar BASF op aanstuurt.

Wij vinden dat volstrekt onacceptabel, BASF negeert daarmee de rol van de bonden. 
Als vakbonden hebben we één ijzersterke troef in handen: 2/3 van het cao-personeel is lid bij het CNV of FNV. Dat betekent dat als jullie als vakbondsleden verklaren dat je je cao wilt behouden, deze er ook gaat komen. Wij staan daarnaast niet toe dat BASF een peiling wil houden onder ónze leden.

Daarom roepen wij jullie op om 2 dingen te doen:

 1. Maak geen gebruik van het stemformulier dat jullie van BASF krijgen over de invoering van Strata;
 2. Binnenkort zullen kaderleden jullie op de werkplek benaderen met een handtekeningenlijst. Vul je naam in op die lijst. Je verklaart daarmee dat je wilt dat de cao blijft bestaan en wijst daarmee de invoering van Strata af.

Er kunnen dan 3 dingen gebeuren: 

 • Meer dan de helft van de vakbondsleden, maar minder dan 50% van de cao medewerkers wijst de invoering van Strata af. We zullen jullie dan in driekwart vergaderingen gaan vragen in actie te komen voor het behoud van jullie cao.
 • Minder dan 50% van de vakbondsleden wijst Strata af. BASF zal Strata invoeren en daarmee wordt jullie cao beëindigd.
 • Alle, of de meeste vakbondsleden, én daarmee meer dan 50% van de cao medewerkers wijzen de invoering van Strata af. Strata wordt niet ingevoerd en BASF gaat met ons om de tafel om te onderhandelen over een nieuwe cao. Tenminste, als BASF doet wat zij belooft.

Het tekenen van de handtekeningenlijst is daarmee van het grootste belang! 

Wij gaan er vanuit jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Toch kunnen we ons voorstellen dat jullie nog vragen hebben. Je kunt je daarmee melden bij ondergetekende.

Maak jullie collega’s ook lid van de bond, daarmee staan we nog sterker. 

Arthur Bot
Bestuurder
M. 06 2044 5190
E. a.bot@cnvvakmensen.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid