Alles wat je moet weten over je loonstrook

Als je in loondienst bent, krijg je van je werkgever een loonstrook. Ook wel salarisstrook genoemd. Altijd een mooi moment aan het einde van de maand. Op je loonstrook staat onder andere hoeveel salaris je ontvangt. Misschien lijkt het een onbegrijpelijk briefje. Met onbekende cijfers en woorden. Een uitleg over je loonstrook, zodat je zicht hebt op wat je verdient.

Wanneer je je loonstrook krijgt

Vaak krijg je een loonstrook aan het einde van de maand, of één keer in de 4 weken. Je krijgt in ieder geval een loonstrook bij je eerste salaris. We raden aan om je loonstrook goed te bekijken. Om te controleren of alles klopt, is het natuurlijk wel handig om te weten wat er precies staat.

Uitleg van je loonstrook

Op je loonstrook zie je hoe je loon is opgebouwd. Er is een verschil tussen je brutoloon en wat je betaald krijgt, je nettoloon. Je ziet bijvoorbeeld welke bedragen je werkgever van je brutoloon afhaalt. Of op welke toeslagen en vergoedingen je recht hebt. En ook fijn om te weten: op je salarisstrook staat ook hoeveel vakantiegeld je hebt opgebouwd.

Daarnaast staan op je loonstrook in ieder geval de volgende dingen:

  • Voor welke periode je betaald krijgt
  • De naam van de werkgever en jouw naam
  • Het aantal uren dat je per week of maand werkt
  • Het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag

Moeilijke afkortingen en woorden op je loonstrook

Je komt vast een hoop afkortingen tegen die je niet kent. Het is helemaal niet gek om aan je werkgever te vragen wat iets betekent. Dit is onze top 3 van veelvoorkomende lastige afkortingen:

  • WGA. Oftewel: werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Als je arbeidsongeschikt raakt, heb je soms recht op een WGA-uitkering. Je betaalt premie zodat je er recht op hebt, mocht dat ooit nodig zijn.
  • ZWV. (Ook wel bijdrage ZWV). Dit is de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet aan de Belastingdienst. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je bijdrage.
  • OP. Dit gaat over je ouderdomspensioen. Die bedragen hebben dus te maken met de opbouw van je pensioen.

Je jaaropgave: een samenvatting van al je loonstroken

Aan het eind van het jaar krijg je een jaaropgaaf. Dit is eigenlijk een samenvatting van alle loonstrookjes die je dat jaar hebt ontvangen. Die heb je nodig voor je belastingaangifte. Het kan ook geen kwaad je loonstroken goed te bewaren. Je kunt ze bijvoorbeeld nodig hebben bij het huren of kopen van een woning.

Als je te weinig loon hebt gekregen

Denk je na het checken van je loonstrook dat er iets niet klopt? Doe er iets aan. Ook als je pas later achter komt dat je te weinig loon hebt gekregen, kun je eisen dat je alsnog betaald krijgt.

Meld je aan voor een looncontrole

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict