Waar je rekening mee moet houden bij het minimumloon
De genoemde bedragen zijn een minimum. Precies zoals de naam ‘minimumloon’ al zegt. In de meeste cao’s staan afspraken over hogere lonen en verdien je dus meer. Heeft je werkgever geen cao? Dan moet je werkgever dus op zijn minst het minimumloon betalen. Natuurlijk kun je proberen met je werkgever te onderhandelen over een hoger salaris.
Een paar zaken die goed zijn om te weten:
- Het minimumloon is een brutoloon. Dat betekent dat de werkgever er nog belasting en premies vanaf trekt. Wat de werkgever op je bankrekening betaalt is je nettoloon.
- Het minimumloon is gebaseerd op een volledige baan. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week. Dit hangt af van de sector waarin je werkt of je cao. Als je minder werkt, blijft je minimumloon per uur gelijk, maar verdien je dus wel minder.
- Overwerkuren, vakantiebijslag en winstuitkeringen tellen niet mee bij het minimumloon
- Je hebt ook recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8 procent van je salaris over het hele jaar.
- Soms mag een werkgever kosten voor huur en een zorgverzekering inhouden op het minimumloon. Dat mag alleen onder bepaalde voorwaarden en je moet de werkgever daarvoor een volmacht geven. Oftewel: je werkgever mag dat alleen doen met jouw toestemming.
De hoogte van je loon
Hoeveel loon je krijgt kan afhangen van de volgende dingen:
- Hoeveel uur per week je werkt
- Bij welke functiegroep en salarisschaal in de cao je functie hoort
- Of je werkt op afwijkende werktijden zoals ‘s avonds of in het weekend
- Of je elk jaar steeds meer loon krijgt door ervaring of door een beoordeling
- Of je recht hebt op toeslagen zoals een toeslag voor zware arbeidsomstandigheden
Als je denkt dat je loon niet klopt
Merk je dat je loon niet klopt? Bespreek het zo snel mogelijk met je werkgever. Ook als je pas later ontdekt dat je te weinig loon hebt gekregen, mag je van je werkgever eisen dat je het geld alsnog krijgt. Dit kan je doen tot maximaal 5 jaar terug.
Heb je te weinig vakantiegeld gekregen? Dan moet je dit binnen 2 jaar aan je werkgever laten weten. Ook als je al niet meer bij de werkgever werkt, heb je het recht om loon of vakantiegeld alsnog te krijgen.