Corona en werk: dit moet je weten

Ons dagelijks leven wordt nog steeds beïnvloed door het coronavirus. Privé, maar zeker ook op je werk. Je werkt al lang thuis. Je hebt een cruciaal beroep en loopt juist meer risico dan je wil. Je bent misschien bang dat je je baan verliest. Of zover is het al gekomen. En alles verandert, steeds maar weer. De nieuwe maatregelen en bijhorende afspraken roepen vragen op. Wij doen ons best die zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

Maatregelen per 19 december

Tijdens de persconferentie op zaterdag 18 december zijn nieuwe maatregelen en adviezen afgekondigd, om de verspreiding van het omnikron virus te dempen, zodat de zorg toegankelijk blijft. Het dringend advies blijft om zoveel mogelijk thuis te werken, druktes te vermijden, de 1,5-meter regel in acht te nemen, een mondkapje te dragen en een zelftest af te nemen als je bij anderen op bezoek gaat. Andere maatregelen en adviezen zijn:

 • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is wel mogelijk.
 • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
 • Essentiële winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, audiciens, dierenwinkels en thuiszorgwinkels zijn open tot 20:00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
 • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
 • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
 • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
 • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
 • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Verplicht je werkgever je om vakantie op te nemen nu je niet kan werken? Of vraagt hij je te werken, terwijl het bedrijf gesloten is? En ben je benieuwd wat je rechten zijn? Je checkt het hier.

Steun voor ondernemers

Sluit het bedrijf waar je voor werkt, door de maatregelen die zijn afgekondigd? En ben je onzeker of jouw baan daardoor op het spel staat? Het kabinet biedt bedrijven een steunpakket om ze te helpen, om werknemers in dienst te houden. Welke dat zijn lees je hier.

Vaccinatie

CNV vindt vaccinatie één van de belangrijkste manieren om onszelf, patiënten, cliënten, leerlingen en de samenleving te beschermen tegen een ernstig ziekteverloop door het corona-virus. Het CNV is echter tegen een vaccinatieplicht en ook tegen directe- of indirecte dwang. Dat geldt zowel voor de overheid als voor bedrijven. Het verplichten van coronavaccinatie is een inbreuk op de lichamelijke integriteit en in strijd met het zelfbeschikkingsrecht. Dat is op grond van de grondwet niet toegestaan. Of je jezelf wel of niet laat vaccineren, mag geen gevolgen hebben op je werk of salaris. CNV is daarom ook tegen plannen van sommige werkgevers voor een registratieplicht van personeel. Registratieplicht is een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy van werkenden. Het lost geen enkel probleem op, al was het maar omdat ook gevaccineerde mensen het virus kunnen overdragen.

Thuiswerken

Op dit moment geldt het dringende advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Ook als je thuiswerkt, moet je werkgever zorgen voor een goede en veilige arbeidsomstandigheden. Hij heeft namelijk een zorgplicht. Dit betekent dat hij je, afhankelijk van wat redelijkerwijs van hem gevraagd kan worden, voorziet in ergonomische arbeidsmiddelen om je werkplek ergonomisch in te richten. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomisch toetsenbord, verstelbare bureaustoel of ergonomische muis. Let op, thuiswerken is geen recht. Het kan zijn dat je jouw werk niet vanuit huis kunt doen. Je baas mag dan van je verwachten dat je komt, als je geen klachten hebt. Natuurlijk moet hij er wel voor zorgdragen dat je jouw werk veilig kunt uitoefenen. Ben je bang voor besmetting? Ga dan in gesprek met je leidinggevende.

(Medische) contactberoepen

Met ingang van 19 december zijn alleen (para)medische contactberoepen open. Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval 14 januari 2022, gesloten. Met uitzondering van pedicures, die op medische basis een behandeling uitvoeren. Rijlessen mogen wel plaatsvinden. Daarbij gelden de reguliere openingstijden.

Voor de (para)medische beroepen die mogen doorwerken, geldt een mondkapjesplicht. Met uitzondering van behandelingen aan het gezicht en voor sekswerkers en hun klanten.

Coronaprotocollen per branche

Ook in andere sectoren is het lastig om te werken in de anderhalvemetersamenleving. Om te zorgen voor werkbare situaties, zijn er protocollen gemaakt door verschillende branches. In zo’n protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Ben jij benieuwd naar de afspraken die er zijn gemaakt voor jouw branche? Check dat op MijnCoronaprotocol.nl. Werk je in het onderwijs? Dan vind je de meest actuele corona protocollen en aanvullende servicedocumenten op onze pagina 'Corona protocollen'.

Rol van je werkgever

Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet zich aan de voorschriften van het RIVM houden en maatregelen treffen om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Daarbij moet je baas zich aan een aantal regels houden. Je mag bijvoorbeeld niet verplicht worden om je te vaccineren en je bent ook niet verplicht een gezondheidsverklaring af te geven. Het dragen van een mondkapje mag wel verplicht worden, als je werkt op een openbare plek waar klanten geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt, het openbaar vervoer, het mbo en hoger onderwijs. Ook als je werkt in een contactberoep, ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Voorbeelden van contactberoepen zijn kappers of rij-instructeurs.

Rijksoverheid

We houden je op de hoogte op coronamaatregelen die invloed hebben op je werk. En proberen antwoord te geven op alle vragen die we krijgen. Omdat er veel verandert, lopen we soms ook wel eens achter. Check dus altijd de website van de Rijksoverheid of het RIVM voor de zekerheid.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

 • Hulp bij je belastingaangiftes
 • Advies bij vragen over je werk en inkomen
 • Ondersteuning bij een arbeidsconflict