Werkgevers doen eindbod cao Particulier Kaaspakhuisbedrijf

Dinsdag 20 februari heeft de tweede onderhandelingsronde voor de cao Particulier Kaaspakhuisbedrijf plaatsgevonden. De werkgevers hebben een eindbod gedaan.

Dat vinden wij teleurstellend. Het is erg jammer dat we er niet uitgekomen zijn.

Insteek vakbonden

Onze insteek is dat we niet alleen afspraken willen maken over loon. Wij willen ook het loongebouw verbeteren, goede afspraken maken voor oudere medewerkers en de 3-ploegentoeslag verhogen. Op al deze punten is het eindbod van de werkgevers onvoldoende.

Loonbod

Het loonbod is te laag. De loonstijging over de periode 2015–2023 is 1,19% meer gestegen dan de inflatie in deze 9 jaar. Het loonbod van de werkgevers zorgt ervoor dat bij een geschatte inflatie van 2,9% in 2024 van die 1,19% nog maar 0,72% overblijft.

Het éénmalige bedrag van € 200,- over de eerste 3 maanden van dit jaar compenseert niet het bedrag dat je mist. Wij willen een compensatie die dit wel doet.

Regeling voor oudere medewerkers

Wij willen het voor oudere medewerkers mogelijk maken dat zij minimaal 3,5 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd 80% kunnen gaan werken met behoud van 90% loon en een pensioenopbouw van 100% (80-90-100 regeling). Werkgevers willen niet verder gaan 2 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd. Dat vinden wij onvoldoende.

Verhoging 3-ploegentoeslag

De drie ploegendienst is een zwaar rooster. Daarom moet dit rooster beter beloond worden. Werkgevers willen geen hogere 3-ploegentoeslag afspreken.
Ons voorstel was een verhoging van 5%. Wij hebben ook hier een compromisvoorstel gedaan. Wij vinden de 3-ploegentoeslag met minimaal 1,5% moet worden verhoogd.

Nieuwe pensioenregeling

Werkgevers willen afspreken dat de kosten die gemaakt gaan worden voor de nieuwe pensioenregeling worden verrekend met toekomstige loonsverhogingen. Deze afspraak willen wij niet maken. Wij willen eerst weten waar we het over hebben en dan gezamenlijk bekijken hoe we deze kosten gaan verdelen tussen werkgever en werknemers.

Stemming eindbod

De werkgevers hebben aangegeven dat het eindbod geldig is tot en met 8 maart. Daarom kun je uiterlijk 7 maart je stem uitbrengen. Geef aan of je voor of tegen stemt. Als de leden het eindbod afwijzen dan zullen wij in actie moeten komen.
Kort na deze nieuwsbrief ontvang je een nieuwsbrief met de mogelijkheid om te stemmen. Je kan je stem uitbrengen tot en met donderdag 7 maart 2024.

Vervolg

Na 8 maart zullen wij je informeren over de uitkomst van de stemming en wat dit betekent voor het vervolg.

Als bijlage stuur ik het volledige eindbod van de werkgevers mee met deze nieuwsbrief.

Contact met leden in bedrijven

Om onze positie in de kaas te versterken hebben we leden nodig die zich willen inzetten voor het CNV. Stuur mij een reactie als jij dit ook belangrijk vindt.

Alle informatie is ook te vinden op www.cnvvakmensen.nl. Ga naar het kopje cao en tik in het zoekveld kaas in. Je komt nu op de cao-pagina particulier kaaspakhuisbedrijf waar deze nieuwsbrief ook te vinden is.

Maak je collega lid. Meld hem of haar aan op www.cnvvakmensen.nl. Samen staan we sterk.

Henk Jongsma
Onderhandelaar CNV Vakmensen
E:  h.jongsma@cnvvakmensen.nl
M: 06 2238 3073

 

 

Downloads