CNV Ladies Night: ‘Vrouwen moeten niet in de slachtofferrol kruipen’

Mijn naam is Lili Grandiek. Ik mocht als jongste spreekster, 21 jaar en al een aantal jaar met veel passie in dienst bij het CNV, vorige maand het eerste uur van de CNV Ladies Night aftrappen.

Toen ik een zaal vol zag met bijna 100 vrouwen gaf mij dat alleen maar meer enthousiasme om ze een zo inspirerend en gezellig mogelijke avond te bezorgen. Vooraf kreeg ik veel opmerkingen als: ‘Toen ik jouw leeftijd had, zou ik nooit de moed hebben gehad om voor een volle zaal te gaan staan en mijn eigen verhaal te delen.’ Van mij zelf vind ik het al geweldig om veel mensen toe te spreken, maar het idee dat er deze avond alleen vrouwen zouden zijn, gaf mij nog een extra drive en een veilig, vertrouwd gevoel.

Queen Bee

Tijdens mijn presentatie behandelde ik verschillende aspecten waar jonge vrouwen tegenaan lopen op de arbeidsmarkt en vanuit welke perspectieven de oververtegenwoordiging van Nederlandse vrouwen in parttimewerk te verklaren valt: van aannames en stereotypen in de maatschappij tot internationale verschillen, rolmodellen, het combineren van werk en privé, jezelf ontwikkelen en het benutten van je capaciteiten. Ik heb vooral geprobeerd duidelijk te maken dat we als vrouwen niet in de slachtofferrol moeten kruipen en elkaar naar beneden halen, oftewel het zogenaamde ‘Queen-Bee effect’, maar juist elkaar moeten empoweren, helpen en verenigen.

Ik heb vooral geprobeerd duidelijk te maken dat we als vrouwen elkaar niet naar beneden moeten halen, het zogenaamde ‘Queen-Bee effect’, maar juist elkaar moeten empoweren.
Lili Grandiek, CNV-medewerkster

Voor elke vrouw

Ook de rol van de bond in het opkomen voor vrouwen was en is van groot belang. Denk maar aan afspraken die wij nu als heel vanzelfsprekend beschouwen zoals zwangerschapsverlof, gelijke rechten en beloningen tussen mannen en vrouwen en het mogelijk maken van een rechtvaardige en veilige werkplek voor iedereen. Wij als bond zijn er voor elke vrouw: fulltime, parttime, werkloos, flexwerker, jong, oud, Nederlands of niet-Nederlands. Het maakt geen enkel verschil. Als de kracht van vrouwen maar wordt benut door ons te verenigen.

Wakker geschud

Na mijn toespraak kreeg ik ontzettend veel lieve reacties van vrouwen zoals: ‘Ik kwam helemaal uitgeput van mijn werk naar deze avond en ik ben maar al te blij dat ik ben gegaan. Wat een energie en enthousiasme spatte er van je af, ik werd gelijk wakker geschud en werd er helemaal geïnspireerd en blij van!’

Advies aan jezelf

Na de interessante workshops die volgden (‘Hoe blijf je aantrekkelijk op de arbeidsmarkt?’, ‘Vitale vrouw’ en ‘Gezonde leefstijl’), werd de Ladies Night afgesloten met een borrel. Hierbij las ik een aantal kaartjes voor die de vrouwen aan het begin van de avond zelf hadden geschreven. Zij gaven hierbij antwoord op de vraag: ‘Als je terugkijkt naar je 20-jarige zelf, welk advies zou je jezelf dan geven?’

Meer sparen, minder stappen

Gezien ik zelf 21 jaar ben hebben de kaartjes mij erg geïnspireerd en wilde ik er graag een aantal delen met de hele zaal: ‘Volg je dromen, stel niet uit. Alleen als je in beweging komt beweeg je.’ ‘Laat je niet gek maken door anderen, doe wat je doet met volle overtuiging. Anderen hebben altijd wel een mening. Plus zorg écht goed voor jezelf.’ ‘Werk aan je zelfvertrouwen. Als je zelfvertrouwen hebt, heb je meer rust en blijdschap zowel in werk als privé.’ ‘Durf te kiezen voor het onbekende, je kan het best.’ ‘Meer sparen, minder stappen.’ ‘Geniet nog meer van het prachtige leven en denk iets meer aan jezelf.’