Vervolg cao-onderhandelingen Zuivel

Woensdag 16 november heeft de tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao Zuivel plaats gevonden. Het overleg verloopt goed maar de afstand tussen partijen is nog groot.

Tijdens het overleg hebben de werkgevers een integrale reactie gegeven op de voorstellen van de bonden i.c.m. hun eigen voorstellen.

Belangrijk onderdeel hiervan is dat werkgevers aanvullende afspraken op de cao willen maken om personeel te werven. Werkgevers willen een arbeidsmarkt toeslag afspreken om meer personeel aan te kunnen trekken. Ook willen de werkgevers het mogelijk maken dat werknemers structureel meer dan 36 uur kunnen werken tot een maximum van 40 uren.

Beide onderwerpen zullen wij verkennen om te beoordelen of wij hierover verder willen praten.

Daarnaast zullen de gezamenlijke bonden de komende weken een voorstel uitwerken m.b.t. de thema’s die de afgelopen cao periode aan bod zijn gekomen in de werkgroep tijd (consignatie, onbetaalde overdracht en roostervrije tijd inplannen op een feestdag).

Als bonden hebben wij een reactie gegeven op het integrale voorstel van de werkgevers. Hierin hebben wij het voorstel gedaan om de lonen per 1-1-2023 met € 350,- bruto te verhogen voor alle schalen en periodieken in de cao I. Met dit bedrag gaan werknemers er gemiddeld over de schalen 10% op vooruit.

Dit voorstel hebben we overgenomen uit de petitie die een grote groep werknemers hebben ondertekend op de verschillende vestigingen. Deze petitie kwam tot stand n.a.v. een initiatief van een aantal kaderleden van het FNV en het CNV.

Volgend overleg

Op 12 december staat het volgende overleg gepland. We houden je op de hoogte.

Heb je vragen of wil jij iets doen voor het CNV binnen jouw bedrijf? Neem dan contact met mij op of met het kaderlid binnen jouw bedrijf.
Neem ook eens een kijkje op de cao-pagina. Ook hier kun je vragen stellen en het cao-traject volgen en reageren. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan. 

Namens de leden van de cao commissie,

Henk Jongsma,
Bestuurder/onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 2238 3073
E: h.jongsma@cnvvakmensen.nl