Vervolg cao traject Hochwald

Aan allen die gereageerd hebben op onze brieven (en dat waren er veel), dank voor jullie reactie. Aan allen die niet gereageerd hebben, dat vinden we jammer. Onderstaand willen we nog een keer proberen uit te leggen waarom jullie reacties belangrijk zijn.
  1. Voor ons geldt dat we namens onze leden spreken. Wanneer slechts een klein deel van de leden reageert, is het voor ons niet duidelijk of er voldoende steun is voor de voorstellen die we hebben gedaan;
  2. Het kan zijn dat leden heel verschillend denken over de voorstellen die we hebben gedaan. Dan zullen we op zoek moeten naar voorstellen waar een groot deel van de leden zich in kan vinden.

Wanneer veel leden meedoen (en een groot deel van de werknemers bij Hochwald is lid van FNV of CNV) dan geeft dat werknemers en hun vertegenwoordigers een stevige positie aan de onderhandelingstafel. Die stevige positie is noodzakelijk. Alleen dan is er sprake van een situatie waarin op basis van gelijkwaardigheid tot afspraken gekomen gaat worden waarin beide partijen zich kunnen vinden.

Wat dat betreft werkt een onderhandeling over een CAO of een Sociaal Plan ingeval van een reorganisatie niet anders dan een onderhandeling over de verkoop van een huis of welke onderhandeling dan ook.

Wanneer de huizenkopers weten dat de verkopende partij het huis gedwongen moet verkopen dan is de verkopende partij het haasje. Er is dan geen sprake van gelijkwaardigheid, de verkopende partij zal hier de wrange vruchten van plukken.

Dat werkt niet anders als het gaat om arbeid en kapitaal. Wanneer werknemers zich niet goed organiseren (dat wil zeggen; meedenken en meebeslissen over de vragen die voorliggen en zich daar ook verantwoordelijk voor voelen en de rijen sluiten) dan zal het kapitaal daar gebruik van maken. We moeten daarin niet naïef zijn. Het kapitaal gaat geen 1 euro betalen voor iets dat ze ook voor 50 euro cent kunnen krijgen.

Wanneer de aanbieders van arbeid, in dit geval jullie dus, niet door hebben dat samen optrekken ze een betere positie geeft is de afnemer van arbeid degene die daar garen bij spint. Zo is het altijd geweest, zo is het nog steeds en zo zal het ook blijven zolang er sprake is van arbeid en kapitaal.

Kortom; doe mee en zorg voor de gelijkwaardigheid die nodig is om te voorkomen dat jullie niets te vertellen hebben.

In de bijlage de brief aan de werkgever. Op basis van de reactie van de werkgever zullen wij met de kaderleden nadenken over de vervolgstappen en die zullen we aan jullie voorleggen.


Met vriendelijke groet,

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Henk Jongsma, bestuurder zuivel, h.jongsma@cnvvakmensen.nl