Wat vind jij van het onderhandelingsresultaat Pensioen Landbouw 2023

Begin deze week hebben we overeenstemming bereikt met werkgevers over de premie, opbouw en franchise van de pensioenregeling BPL in 2023. Bijgaand tref je de tekst aan van het onderhandelingsresultaat. Laat uiterlijk 11 december weten of je er akkoord mee kan gaan.

Het onderhandelingsresultaat BPL Pensioen bevat afspraken over de pensioenpremie, de pensioenopbouw en de franchise. Deze drie onderdelen staan met elkaar in verbinding. Verhoging of verlaging van het ene onderdeel heeft gevolgen voor het andere onderdeel. De premiehoogte bepaalt hoeveel pensioenopbouw je daarvoor kunt terugkrijgen. De hoogte van de franchise bepaalt over welk deel van je salaris je pensioen opbouwt.

Ook hier gevolgen inflatie

De inflatie maakt de pensioenregeling in 2023 duurder. Er zijn 2 opties: óf de premie verhogen zodat het opbouwpercentage hetzelfde kan blijven, óf de premie hetzelfde houden maar dan moet wel het opbouwpercentage worden verlaagd. Het is de tweede optie geworden. De premie blijft hetzelfde, het opbouwpercentage gaat omlaag. Met een alternatieve afspraak over de franchise voorkomen we groter negatief effect op de opbouw. 

Wat is afgesproken?

  • De premie in 2022 is 26,4%, waarvan werkgevers 19.09% en een werknemers 7,31% betalen. Er is bij werkgevers geen enkele bereidheid om meer premie te betalen. Ook bij werknemers proefden we die bereidheid niet. De premie in 2023 blijft dus hetzelfde percentage.
  • Het opbouwpercentage in 2022 is 1,7%. Dit betekent dat je in 2022 1,7% van je pensioengrondslag opbouwt aan pensioen. In 2023 kan die opbouw van 1,7% bij een gelijkblijvende premie van 26,4% niet meer worden geboden. Het opbouwpercentage in 2023 wordt bij 26,4% premie vastgesteld op 1,58%. Dit zou betekenen dat je minder opbouwt. Dit hebben we geprobeerd te compenseren door het pensioengevend salaris te vergroten door de franchise niet te veel te verhogen.
  • De franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioen opbouwt. Over dit deel krijg je immers AOW. Deze franchise dreigde volgens het reglement fors te moeten worden verhoogd met 17,2 % (consumentenprijsindex). Hoe groter het deel van je salaris waar je geen pensioen over opbouwt, des te kleiner natuurlijk het deel van je salaris waarover je wel pensioen opbouwt. We zijn met werkgevers overeengekomen dat de franchise niet met 17,2% maar met 4% wordt verhoogd. Dit betekent dat er een groter deel van je salaris overblijft waarover je wel pensioen opbouwt.

Breng je stem uit!

Graag horen we wat je van dit onderhandelingsresultaat vindt. Je kunt je stem uitbrengen met deze link. Stemmen kan uiterlijk 11 december 2022. 

Toelichting in Teamsvergadering 8 december

Wil je meer weten, dan houden we op
donderdag 8 december, van 19.00 tot 20.00 uur
een gezamenlijke digitale ledenvergadering. Daar geven we een toelichting en kun je vragen stellen.
Je kunt deze vergadering bijwonen via deze link: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar: 06 2035 4990 of per e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl 
Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl of via Instagram op CNVGroen.

 

Downloads

Heb jij een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error