Update cao onderhandelingen Nestlé

Kort gelden hebben vakorganisaties een eerste gesprek gehad Nestlé om te komen tot een nieuwe cao 1 en HP cao.

De aftrap

In zo'n eerste onderhandelingsronde zijn de voorstellenbrieven van vakorganisaties en Nestlé aan elkaar toegelicht. De definitieve voorstellenbrief van CNV Vakmensen heb ik nog een keer als bijlage met deze nieuwsbrief meegestuurd. 

Gedurende de onderhandelingen zal de af te spreken cao loonsverhoging één van de belangrijkste agendapunten zijn. Immers, als gevolg van de hoge inflatie, de gestegen energierekening en de vele andere toegenomen kosten, zoals ook de boodschappen in de supermarkt, is het leven in korte tijd fors duurder geworden en staat de koopkracht van mensen zwaar onder druk. CNV Vakmensen stelt daarom ook een significant percentage voor! 

De situatie bij Nestlé

Jouw werkgever heeft in de toelichting op haar eigen voorstellen een korte schets gegeven van de huidige situatie bij Nestlé. Jouw werkgever erkent de economisch lastige situatie waarin medewerkers zitten, maar geeft wel aan dat zij hier zelf ook mee te maken hebben. Nestlé heeft in 2022 daarom de prijzen omhoog moeten doen, maar dit zorgde vervolgens voor een lagere omzet. Er is veel ingeleverd door een lagere marge op producten. Ook dit jaar zijn de prijzen van producten verhoogd waardoor bijvoorbeeld sommige supermarkten deze weer gaan boycotten. Ook dit leidt tot omzetverlies.  

Nestlé heeft het personeel hard nodig en beseft dat goede arbeidsvoorwaarden een niet onbelangrijke rol spelen in het behoud hiervan. Aan de andere kant ervaart jouw werkgever zelf ook dat het een economisch lastigere tijd is. Dit zorgt voor een spanningsveld.

In eerste overleg nog geen loonbod van Nestlé

Nestlé is tijdens de eerste cao onderhandelingsronde nog niet met een bod gekomen voor een loonsverhoging. Jouw werkgever heeft toegezegd dit in het volgende gesprek wel te zullen doen. Nestlé geeft overigens aan open te staan voor een loonsverhogingen in zowel procenten als in structurele euro's, maar dit kan dus ook een combintatie zijn. Wij wachten in spanning af waar jouw werkgever mee gaat komen. 

Ten aanzien van Pay for Performance geeft Nestlé in haar voorstellenbrief aan dat wereldwijd voor het bedrijf geldt dat goede prestaties gestimuleerd moeten worden met een goede beloning. Het principe van prestatiegericht belonen zit in het DNA van de organisatie en staat binnen de cao HP volgens Nestlé niet ter discussie. Dat wil wat ons betreft niet zeggen dat het Pay for Performance systeem niet verbeterd zou kunnen worden en daarom heeft CNV Vakmensen hiervoor ook een voorstel gedaan.   

De rest van de voorstellen van werkgevers zijn vooral een bevestiging/bestendiging van al eerder gemaakte afspraken, zoals bijvoorbeeld de verhoging van de reiskosten per 1 januari 2024 van 21 naar 22 cent én de voortzetting van de RVU regeling tot en met 31 december 2025. 

Vervolg

Op zeer korte termijn vindt de volgende onderhandelingsronde plaats. Hierna zal ik opnieuwe met een update komen. 

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. Ik lees graag jouw
reactie!

Contact

Gedurende de onderhandelingen zal ik jou op de hoogte houden over de voortgang. Ondertussen zijn reacties altijd welkom. Ik kom graag met jou in gesprek. Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 E m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error