Uitnodiging ledenvergadering onderhandelingsresultaat cao LWM

De vakbonden en Lamb Weston/Meijer zijn tot een onderhandelingsresultaat gekomen voor een nieuwe cao per 1-7-2021. Wij nodigen jullie graag uit voor een van de ledenvergaderingen, zodat jullie jullie stem kunnen uitbrengen over dit onderhandelingsresultaat. De ledenvergaderingen worden op verschillende locaties en tijden gehouden. Lees verder voor meer informatie. In de bijlage is het volledige onderhandelingsresultaat opgenomen.

CNV Vakmensen, FNV en Lamb Weston/Meijer zijn het eens geworden over een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao. Het is nu aan jullie, de leden, om je uit te spreken over dit resultaat. CNV en FNV houden binnenkort samen ledenraadplegingen op de werklocaties om het resultaat toe te lichten aan de achterban. Op deze bijeenkomsten kunnen jullie je stem uitbrengen over het onderhandelingsresultaat.

In totaal 3,2%  loonsverhoging
De cao kent een looptijd van 18 maanden (van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022). De medewerkers krijgen in totaal 3,2% loonsverhoging: 1,6 % per 1 juli 2021 en 1,6 % per 1 juni 2022. De vakbonden hebben aanvankelijk hoger ingezet en stevig onderhandeld over de loonruimte met de 3,2% loonsverhoging als maximaal resultaat wat er te halen valt.

Eerder stoppen met werken- RVU mogelijkheid
Cao-medewerkers die minimaal 10 jaar in dienst zijn van LW/M én in ploegendienst werkzaam zijn, en gedurende de looptijd van de cao maximaal (mag ook korter) 3 jaar voor hun AOW zitten, kunnen gebruik maken van deze regeling. De vakbonden hadden deze regeling voor iedereen willen openstellen, echter moet hier natuurlijk ook een fors budget voor vrijgemaakt worden vanuit de werkgever. Dit is een begin, hieruit volgt een evaluatie in Q4 van 2022 en uiteraard is dit een punt waarover verder gesproken gaat worden in de toekomst.

Thuis werken blijft mogelijk
Uitgangspunt voor een fulltime medewerker is de verhouding 40% thuis en 60% op kantoor werken. Naast de vergoeding (werkkostenregeling) die medewerkers al krijgen, kunnen cao-medewerkers voor de thuis gewerkte dagen een vergoeding declareren ter hoogte van €2,- netto per dag. Op een thuiswerkdag kan geen aanspraak worden gemaakt op een reiskostenvergoeding.

Reiskostenregeling
Deze zal per 1 januari 2022 gaan gelden. De vergoeding voor de afgelegde kilometers wordt €0,19 netto per kilometer. De afstand wordt uitgebreid tot een maximum van 30 kilometer voor een enkele reis. Medewerkers die minder dan 10 kilometer van het werk wonen, komen, net zoals nu ook het geval, niet in aanmerking voor een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. Voor medewerkers die op basis van deze afspraak minder vergoeding ontvangen wordt er een overgangsperiode van 1 jaar toegepast.

Gebruik van het OV en het gebruik dan wel aanschaf van een (elektrische) fiets voor woon-werk verkeer wordt gestimuleerd. In het eerste kwartaal van 2022 worden hiertoe verdere plannen uitgewerkt waarbij:

  • voor het reizen met OV een NS Business Card aangeboden wordt (in plaats van reiskostenvergoeding).
  • voor het aanschaffen van een (elektrische) fiets Lamb Weston/Meijer een rentevrije lening faciliteert. Deze lening wordt in 3 jaar terugbetaald door de medewerker door inhouding van het nettoloon.

Verlengde twee ploegen opnemen in de cao

In het rooster voor deze verlengde 2-ploegendienst met een gemiddelde arbeidsduur van 37,33 uur per week gelden geen ATV-dagen. De ploegendiensttoeslag bedraagt 29,8% en kent een schema van 4 dagen werken (ochtend-ochtend en middag-middag) en 2 dagen vrij.

Duidelijkheid omtrent de feestdagen en de vier- en vijfploegen
Cao-partijen hebben gesproken over de onduidelijkheid in artikel 19 lid 4 en 5 over hoe om te gaan met feestdagen. Overeengekomen is om beide leden van artikel 19 te vervangen door de volgende tekst waarbij er geen onderscheid meer is tussen de vier- en de vijfploegen:

Medewerkers die in de vier-, vierplus- of vijfploegendienst werkzaam zijn, krijgen in het begin van het kalenderjaar alle doordeweekse feestdagen gecompenseerd door deze in het begin van het kalenderjaar bij het verlof op te tellen.

Fritesproductie Kerst- en Nieuwjaarsdag
In de cao staat nu dat er tijdens de Kerstdagen en Nieuwjaarsdag geen fritesproductie zal plaatsvinden.  Dit wekte de indruk dat er niet gewerkt zou worden, terwijl er in de praktijk wel werd gewerkt. Er werd geen frites geproduceerd, maar er vonden wel andere (schoonmaak) werkzaamheden plaats.  Overeengekomen is om deze zinsnede – en daarmee dit artikellid – te laten vervallen, zodat er gedurende Kerstdagen en Nieuwjaardag wel frites geproduceerd kan worden.

Terugkom-uren 5-ploegen
Afgesproken is dat er op een eenduidige manier omgegaan wordt met de terugkom-uren over de verschillende locaties door ze aan het begin van elk kalenderjaar eerst te verrekenen met de toegekende doordeweekse feestdagen. Voor de terugkom-uren die nog overblijven gelden de volgende uitgangspunten:
  • voor de resterende uren geldt: een uur is een uur, ongeacht op welke dag dit uur wordt gewerkt of waar dit uur voor wordt ingezet.
  • Het restant van de terugkom-uren dient door de medewerker te worden ingepland zoals overeengekomen met leidinggevende. In het uitzonderlijke geval dat dit niet kan, worden niet geplande terugkom-uren meegenomen naar het volgende jaar.

Ledenbijeenkomsten en stemmen over het onderhandelingsresultaat

Het laatste woord hierover is nu aan jullie. We zien jullie dan ook graag tijdens de ledenraadpleging. De planning is als volgt:


15-11-2021:
OBM      12.30-13.45 Dorpshuis              
OBM      14.15-15.30 Dorpshuis

16-11-2021:        
CORP     11.00-12.15 Zaal inventive
KNG       13.30-14.45 Zaal inventive
KNG       15.15-16.30 Zaal inventive

17-11-2021:       
BOZ        13.30-14.45
Brabantse Wal / Markiezaat
BOZ        15.15-16.30 Brabantse Wal/ Markiezaat

22-11-2021:       
BHV       13.30-14.45 Foodlab
BHV       15.15-16.30 Foodlab

 
Kun je niet aanwezig zijn bij de ledenraadpleging en wil je wel jouw stem uitbrengen, stuur dan een e-mail naar d.kraan@cnvvakmensen.nl of p.vlaming@cnvvakmensen.nl met daarin jouw stem.

Wij hopen jullie allen te zien op een van de ledenvergaderingen. Heb je een collega die nog geen lid is van de vakbond, maar wel wil meepraten over de cao en een stem wil uitbrengen over het onderhandelingsresultaat, maak diegene dan lid voorafgaand aan de ledenvergadering. 

Namens de CNV Vakmensen onderhandelingsdelegatie,

Jaap Brondijk (kaderlid CNV Vakmensen, werkzaam op locatie Oosterbierum)

Peter Vlaming
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-53295256
E: p.vlaming@cnvvakmensen.nl

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl


Downloads