Tweede cao-overleg Philip Morris in teken van stappen zetten

Gedurende de tweede cao-onderhandeling hebben werkgever en bonden in constructieve sfeer een aantal mooie stappen gezet. Het hete hangijzer: het loonbod van werkgever kwam op tafel, maar is nog te mager bevonden door beide bonden. Dus is er een tegenbod gedaan waar Philip Morris in het volgende cao-overleg op reageert.

En jullie werkgever gaat nog kijken naar het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden voor flexwerkers, conform de uitspraak van het Europese Hof in december 2022 en de plannen van de minister van Sociale Zaken zoals die naar de Tweede Kamers zijn gestuurd in april jongstleden.

Eens

Over een aantal punten zijn de bonden en werkgever het onderling reeds eens. Zoals een looptijd van 1 jaar. Duurzame Inzetbaarheid binnen Philip Morris verder laten uitwerken in de bestaande Projectgroep. Waarbij er nadrukkelijk meer gekeken wordt naar oplossingen voor de werkbelasting van ouderen in ploegendiensten. De werkgever wil de te vergoeden sportmogelijkheden verruimen door zich aan te sluiten bij Bedrijfsfitness Nederland.

De maximaal aantal te vergoeden kilometers voor het woon- en werkverkeer worden verruimd van 40 kilometer naar 50 kilometer enkele reis. En de werkgever wil de vergoeding per kilometer verhogen naar het fiscale maximum van 22 cent per km per 1 januari 2024.

De regeling vervroegd uittreden (RVU) wordt verlengd tot de door de overheid maximaal toegestane periode: eind 2025.

Individueel Keuze budget

Voorts wordt het Persoonlijk Opleidingsbudget hernoemd. Dat wordt een Individueel Keuze budget. Dit budget mag voortaan vier jaren worden opgespaard (4x €500,-). En dit budget kan voor veel meer zaken worden ingezet. Zoals nu reeds mogelijk: opleidingen en trainingen naar eigen keuze en een persoonlijk pensioenconsult. Maar daar komt bij: verduurzaming van de eigen woning, de aanschaf van een fiets, een werknemers APK: waar sta je in je loopbaan en op de arbeidsmarkt? Welke stappen kun je nog zetten qua ontwikkeling?

Loon

Na enige tijd onderhandelen heeft de werkgever het eerste loonbod verhoogd (van 6 % + een eenmalige uitkering van €1.000,-) naar 7% per 1 juli + 1% in het salaris van december. En de werkgever stelde voor de prestatiebonus van medewerkers te verhogen van €250,- naar €1.500,-.

De bonden hebben dit voorstel afgewezen en meteen een tegenbod gedaan om de bonusverhoging ten goede te laten komen van alle medewerkers van Philip Morris Bergen op Zoom.
Dit kan door de procentuele uitkering van 1% in december en de loonruimte voor de bonusverhoging op te laten gaan in één vast bedrag van €175,- per december 2023. Waarbij de 7% per 1 juli overeind blijft.

Hier gaat de werkgever over nadenken en daar wordt in het derde overleg op 15 juni aanstaande op gereageerd.

Extra verlofdagen en het werken op feest/terugkomdagen

Voorts heeft de werkgever uiteindelijk ook nog gekeken om wat te kunnen doen met het kopen van extra verlofdagen. Dit werd in eerste instantie afgewezen. Gedurende de onderhandelingen is de werkgever bereid dit aantal te verhogen met 5 extra dagen (van 15 naar 20 dagen).

Het voorstel om een extra mogelijkheid te creëren om werknemers die op feestdagen werken (8 uur) hier – naast tijd-voor-tijd terug te geven en 16 uur uit te betalen- dezer 24 uur kunnen worden ingezet voor het verminderen van terugkomdagen, werd eerst afgewezen, maar op verzoek van de bonden wordt hier toch nogmaals naar gekeken. Daar komt de werkgever ook op 15 juni op terug. En dat geldt ook voor de indexatie van de pensioenen (die lijkt nu gemaximeerd op 3%, maar dit willen de bonden in dit uitzonderlijke jaar graag verhogen).

Overige punten

Het voorstel om Bevrijdingsdag een vrije feestdag te laten zijn is door werkgever afgewezen. Verder wil de werkgever de werkgeversbijdrage wijzigen, dat is door de bonden afgewezen.

Kortom: nog voldoende stof tot onderhandelen op 15 juni, dan praten we verder en vlak daarna krijg je weer een update van jouw bond. Hou ook de cao-pagina op de website van CNV Vakmensen in de gaten!
Wil je ook dat jouw vakbond sterker wordt en een goede cao kan afsluiten? Maak dan nog meer collega’s lid! 

Mede namens de jullie bij de onderhandelingen aanwezige collega’s:
Addy van Bedaf en Jan Dankers,

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
E n.abelskamp@cnvvakmensen.nl
M 06 5125 1159

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error