Tussenstand cao onderhandelingen Groothandel Groenten en Fruit

Inmiddels zijn de onderhandelingen begonnen voor een betere cao voor alle medewerkers in de groothandels groenten en fruit (GGF). Tijdens de gesprekken met CNV leden hebben we gehoord dat loon nu heel belangrijk is. Daarnaast is reiskostenvergoeding voor ons ook belangrijk vanwege de stijgende brandstofprijzen. Op 16, 23 en 28 november hebben we onderhandeld met de werkgeversdelegatie. In deze nieuwsbrief informeren we over de tussenstand.

Bijzondere omstandigheden

De inflatie is bijzonder hoog. De energiekosten stijgen hard en ook andere producten worden duurder. Hierdoor komen veel werknemers in de financiële problemen. Maar ook werkgevers hebben last van de stijgende prijzen.

Omdat de prijsstijgingen met name mensen met lage salarissen hard raken heeft CNV dit jaar een loonsverhoging gevraagd in centen in plaats van procenten. Dit betekent dat het loon van iedere medewerker met hetzelfde bedrag omhoog gaat. Hiermee doen we een beroep op solidariteit binnen de sector. Bij een percentuele loonstijging ontvangen de hogere loonschalen meer centen dan de lagere loonschalen.

Het Nederlandse kabinet heeft besloten per 1 januari 2023 wettelijk minimumloon met 10% te verhogen. Omdat de lage loonschalen in de cao GGF vlakbij het minimumloon liggen, zullen werkgevers loonschaal A, B en C komend jaar ook fors moeten verhogen.

Kloof tussen voorstellen werkgevers en vakbonden

Werkgevers stellen voor om een cao af te sluiten met een lange looptijd. Zij stellen voor om deze cao voor twee jaar in plaats van één jaar af te spreken. Ook willen de werkgevers de lonen dit jaar en volgend jaar verhogen met centen in plaats van procenten. Maar het bedrag waarmee werkgevers de lonen willen verhogen is veel lager dan CNV had voorgesteld.

De voorstellen van de werkgevers en de voorstellen van CNV staan nog ver van elkaar. CNV en de andere vakbonden eisen een bodem van minimaal 14 euro per uur en afschaffing van de jeugdlonen vanaf 18 jaar. Met het huidige voorstel van werkgevers is het minimum van 14 euro per uur nog lang niet bereikt.

De vakbonden stellen voor om een reiskostenregeling op te nemen in de cao. De cao GGF kent nu geen reiskostenregeling. Dit zorgt ervoor dat elk bedrijf in de sector zelf kan bepalen of zij de reiskosten van personeel wel of niet vergoeden. CNV heeft daarnaast ook voorgesteld om een koudetoeslag op te nemen in de cao voor mensen die veel werken in koude temperatuur van 10 graden of lager. Ook heeft CNV voorgesteld om het te zorgen dat medewerkers in kantoorfuncties het recht krijgen om deels thuis te werken.

CNV en de andere vakbonden, FNV en de RMU, staan in de onderhandelingen zij aan zij. Samen willen wij ervoor zorgen dat jij en je collega’s in 2023 een goede cao krijgen met een eerlijke loonsverhoging.

Hoe nu verder?

Op 14 december onderhandelen de vakbonden opnieuw met werkgevers over de nieuwe cao. Als je nauwer betrokken wil zijn bij de cao onderhandelingen, dan kun je je aanmelden als kaderlid. Dat kan door een mail te sturen naar m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

Als we klaar zijn met onderhandelen stemmen de vakbondsleden over het onderhandelingsresultaat. Jij en jouw collega vakbondsleden bepalen of er een cao akkoord komt. Jullie stemt telt.

Hoe meer leden hoe beter de cao. Collega’s die nog geen lid zijn van CNV Vakmensen kunnen zich inschrijven als lid zodat zij ook kunnen meestemmen en meedoen. Samen staan we sterk! Inschrijven kan via deze link.

Online cao-traject

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan kun je die kwijt op de cao-pagina of bel/mail mij gerust.

Mirjam van Leussen, waarnemend bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2886 6597 / m.vanleussen@cnvvakmensen.nl 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error