CNV-onderzoek: meerderheid vrouwen in menopauze zit klem op het werk

60% van de vrouwen in de overgang stelt dat de combinatie werk en menopauze hen zwaar valt. 1 op de 10 krijgt een burn-out door die combinatie en 30% zit tegen een burn-out aan. 8% meldt zich regelmatig kortdurend ziek. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd CNV-onderzoek onder meer dan 2.100 vrouwelijke leden.

94% geeft bij een ziekmelding niet aan dat het om menopauze gerelateerde klachten gaat. 69% van de vrouwen zegt dat de leidinggevende sowieso niet op de hoogte is van haar klachten. 1 op de 5 vreest voor haar baan als ze de klachten op het werk bespreekt en meer dan een kwart is bang haar carrièrekansen te schaden. 

Miljoenen vrouwen

‘Dit zijn zeer schokkende cijfers. Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte. We hebben het hier over de helft van alle Nederlandse werkenden. In veel vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en de welzijnssector gaat het zelfs om de overgrote meerderheid van alle werknemers,’ stelt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn.  

Mystiek

‘Zaken die met menstruatie, zwangerschap, bevallen en de overgang te maken hebben, zijn in Nederland nog steeds omgeven door mystiek. Terwijl de harde cijfers voor zich spreken: het ziekteverzuim onder vrouwen in de overgang is hoog. De overgang is het laatste taboe. Het wordt tijd dat de effecten van de overgang op het werk bespreekbaar worden,’ aldus Westerlaken.  

Psychische klachten

De problematiek onder vrouwen in de overgang is groot. 84% van de vrouwen in de overgang heeft psychische of lichamelijk klachten. Opvliegers (72%), slapeloosheid (70%) en vermoeidheid (67%) en gaan aan kop, gevolgd door stemmingswisselingen (54%) en hoofdpijn (30%). Een kwart heeft psychische klachten.  

Openheid

54% van de ondervraagden geeft aan minder productief te zijn op het werk en 42% wil graag tijdelijk minder werken. Slechts 11% gaat ook daadwerkelijk minder werken. ‘Het zou helpen als de menopauze meer bekendheid krijgt. En vrouwen opener zijn over hun problematiek. Van de vrouwen die het probleem wél op tafel leggen, geeft 80% aan dat de werkgever begrip heeft voor hun klachten. 30% zegt dat het werk wordt aangepast op de situatie.’  

Menopauze-beleid

Werkgevers moeten zo snel mogelijk een menopauze-beleid ontwikkelen, bepleit het CNV. Hierin ligt ook een rol voor de bedrijfsarts en voor vertrouwenspersonen. 59% van de ondervraagden vindt dat vertrouwenspersonen beter geschoold moeten worden in de problematiek en 66% vindt dat de bedrijfsarts de klachten beter moet leren herkennen, blijkt ook uit het onderzoek.  

Handreiking

Het CNV gaat de komende tijd in gesprek met vrouwen om hen zelf te vragen naar de juiste oplossingen. Ook schrijft het CNV een handreiking met tips voor werkgevers én werknemers. Westerlaken: ‘Het is doodzonde als we dit probleem in Nederland niet aanpakken. We maken niet alleen hoge kosten aan ziekteverzuim maar verspillen ook talent. We hebben het hier over vrouwen in de bloei van hun carrière, met een stevige dosis werkervaring op zak. Wij pakken de handschoen graag op om de overgang net zo normaal te maken als de mannengriep.’