Upfield wil gedeelte van het bedrijf verhuizen

Upfield heeft medewerkers en vakbonden afgelopen donderdag geïnformeerd over het voornemen om een deel van het bedrijf te verplaatsen naar Wageningen. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam.
Binnenkort gaan vakbonden met Upfield in overleg over de sociale gevolgen van deze voorgenomen besluiten. CNV Vakmensen hoort daarom graag wat onze leden daarvan vinden.

Wat heeft Upfield aangekondigd?
Upfield wil de R&D afdeling en een deel van de Supply Chain functies verhuizen naar Wageningen op een nieuw te bouwen locatie, die naar verwachting eind 2021 klaar zal zijn. Daarnaast wil Upfield de functies in Upfield Nederland Market en Upfield Europa verplaatsen van Rotterdam Nassaukade en Amsterdam (Mondriaan Toren) naar Amsterdam ,The Valley. De verwachting is dat deze nieuwe locatie in de tweede helft van 2021 klaar zal zijn. Upfield stelt dat alle medewerkers in vaste dienst mee kunnen gaan naar hun nieuwe bestemmingen en dat er dus geen boventalligheid zal optreden.

Vervolg
Upfield heeft de adviesaanvragen ingediend bij de OR. Die mag het nu beoordelen over het nut en de noodzaak van deze voorgenomen besluiten. Daarnaast hebben vakbonden aangedrongen op overleg met Upfield over de sociale gevolgen die onherroepelijk op gaan treden. CNV Vakmensen kan zich namelijk goed voorstellen dat leden vragen en zorgen hebben over deze aangekondigde verhuisplannen. Voor een groot gedeelte van betrokken werknemers zal immers de reistijd aanzienlijk toenemen.

In verband met de corona is het helaas niet goed mogelijk om nu ledenvergaderingen te beleggen om dit met elkaar te bespreken. Wij horen echter wel graag van leden, welke zorgen en ideeën jullie precies hebben en aan wat voor afspraken jullie nu behoefte hebben.

Je kunt je reactie mailen naar l.bons@cnvvakmensen.nl
CNV Vakmensen kan jullie inbreng dan bespreken in het overleg met Upfield, dat op korte termijn zal plaatsvinden.
Graag zien we je eventuele reactie vòòr 18 juni tegemoet.

Sociaal plan
Er liggen overigens al afspraken over een sociaal plan. Deze afspraken zijn in 2018 gemaakt, toen Upfield verzelfstandigd werd. Het sociaal plan, zoals dat bij Unilever van toepassing was, blijft tot medio 2022 van toepassing. Dit betreft specifiek de ontslagvergoeding (gebaseerd op de kantonrechtersformule met een C-factor van 1,3) en de budgetten voor outplacement en scholing.
Echter, Upfield stelt nu dat niemand boventallig wordt als gevolg van deze verhuizingen en dan is het sociaal plan ook niet aan de orde. Bij het afspreken van het sociaal plan is geen rekening gehouden met eventuele verhuizingen en dus zullen er nu andere en aanvullende afspraken gemaakt moeten worden.

CNV Vakmensen
Leo Bons, bestuurder
E. l.bons@cnvvakmensen.nl