Tweede ronde cao-overleg Unilever. 0% loonstijging in 2022...

Op 6 juli 2022 onderhandelde CNV Vakmensen samen met FNV en Unilever over een nieuwe cao voor de medewerkers van WL1. Tijdens deze tweede ronde kregen we een integraal voorstel van Unilever waarin tenminste één heel belangrijk onderwerp ontbrak en dat is een loonsverhoging in 2022.

Voorstel Unilever m.b.t. loon, looptijd en performance management

Unilever wil vanwege de onzekere omstandigheden een cao afspreken van een jaar, dus tot 1 april 2023. Op bijna alle voorstellen van CNV Vakmensen en FNV werd helaas negatief of afhoudend gereageerd, ook op voorstellen die niets hoeven te kosten. Wij betreuren dat. Op het gebied van loon biedt Unilever in 2022 geen loonsverhoging; pas per 1 januari 2023 is men bereid de lonen te verhogen met 2,5%. Omdat je die loonsverhoging pas na 9 maanden krijgt, is de feitelijke waarde nog een stuk minder, nl. 3/12 van 2,5% = 0,625% gerekend over de gehele cao-periode. En dat terwijl we allemaal nú te maken hebben met de torenhoge inflatie. Wij snappen echt wel dat Unilever niet het gehele koopkrachtverlies als gevolg van de inflatie kan opvangen, maar dit is toch wel erg minimaal en bedroevend.
We hebben er dan ook op aangedrongen dat Unilever ons tijdens het volgende overleg een loonbod doet dat tegemoet komt aan de sterk verminderde koopkracht van de medewerkers (hogere loonsverhoging en ook eerder; de cao is immers al op 1 april afgelopen).

Unilever wil tijdens dit cao-overleg afspraken met ons maken over het performance management. Dat houdt in dat men o.a. de schaalverhoging niet alleen afhankelijk wil maken van de persoonlijke performance, maar ook van de bedrijfsresultaten. Hierbij wordt dan aangesloten bij de methodiek zoals die geldt voor WL 2. Hetzelfde geldt voor de bonusregeling. 
Wij hebben laten weten dat het totale cao-bod voor ons nu onvoldoende comfort biedt om over dit moeilijke en gevoelige onderwerp afspraken te kunnen maken.


Voorstellen van CNV Vakmensen vrijwel allemaal afgewezen

Unilever wil niet ingaan op ons voorstel m.b.t. 5 mei als jaarlijkse betaalde dag (onder het mom dat je al voldoende vrije dagen hebt).

  • Ook wil men niet tegemoetkomen aan ons verzoek om bij te dragen aan de aanschaf van een electrische scooter (waar auto of fiets geen optie zijn).
  • Een afspraak maken over klimaatbudget is niet mogelijk.
  • Geen aanvullende afspraken waardoor uitzendkrachten meer gelijk worden gesteld aan andere medewerkers van Unilever.
  • Nieuwe leden kunnen de vakbodscontributie terug krijgen van Unilever, maar voor de huidige leden wil men niet extra's doen; wij hadden gevraagd om een eenmalige vergoeding ter hoogte van een jaar vakbondscontributie.
  • Een aanvulling tot 100% van het verlengd ouderschapsverlof (per 2 augustus 2022) is te duur.

Wat wel? We zijn blij dat Unilever nú wel een vergoeding voor thuiswerken met ons wil afspreken; wij hebben daar tijdens het overleg in 2020 en 2021 al sterk op aangedrongen. Toen was het nog niet mogelijk om hierover afspraken te maken. Het gaat vooralsnog om een bedrag van € 2 per geregistreerde thuiswerkdag. Ook is men bereid de afspraak m.b.t. de vergoeding van het eerste jaar contributie van nieuwe vakbondsleden verlengen.

Volgend overleg op 30 augustus 2022

In verband met diverse zomervakanties is de volgende onderhandelingsronde gepland op dinsdag 30 augustus 2022.

Wil je meer weten of iets aan doorgeven dat van belang is voor de onderhandelingen?

Laat het ons weten via onze actieve mede-onderhandelaars en jouw collega's Peter de Boer en Rob Menting (beide werkzaam op Hive) of via een mail aan mij a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Namens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen
Aletta Bulsink
M 06- 204 71 888
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl