Na 10 keer overleg nog geen Cao Unilever, overleg loopt vast

In ons laatste bericht lieten we je weten dat Unilever na het overleg eind januari de tijd wilde nemen om zich te beraden. Dat is gebeurd en sindsdien hebben we drie keer met Unilever om de virtuele tafel gezeten om te proberen een cao voor jou en je collega’s af te spreken. Dat is tot onze verbazing en teleurstelling niet gelukt.

Loon en pensioen
Zoals we je al vaker hebben verteld is er vooral een gat tussen wat Unilever biedt op het gebied van loon en het pensioen en wat CNV Vakmensen en FNV willen. Het lijkt misschien alsof dat gat niet heel groot is, maar in het voorstel van Unilever wordt de pensioenpremie met meer dan 20% verminderd. Het leeuwendeel daarvan verdwijnt in de zakken van Unilever. En desondanks is er op qua loonsverhoging niet meer beschikbaar dan 2,75% en 500 euro bruto eenmalig voor een cao die bijna 1½ jaar duurt. Dat betekent op jaarbasis dat je niet ver van het inflatieniveau afzit.

Enorme daling pensioenkosten levert Unilever structureel heel veel geld op
Op dit moment bedraagt de pensioenpremie 58%. Dat is hoog, vinden wij ook. Jij betaalt 3% van die 58% pensioenpremie. Wij hebben echt wel gevoel bij het feit dat de premie hoog is en dat daar iets aan gedaan moet worden.
Wij zijn bereid om te praten over een regeling waarbij de premie naar 37% zou gaan in 2021 en 2022.
Daana zou de premie dan tot en met 2027 naar het maximaal fiscale niveau van 36% gaan (30% voor de pensioenregeling en max. 6% voor de kosten en toeslagen). Dit betekent een meer dan 20% lagere pensioenpremie, structureel.
Het is vooral Unilever die hiervan de vruchten plukt. In ruil hiervoor biedt Unilever de medewerkers in 2021 en 2022 (en evt. 2023 als er dan nog geen nieuw regeling is) een verlaging van de werknemersbijdrage aan van 2 x 1,5%.
Unilever casht structureel en medewerkers krijgen maar twee (max. drie) jaar een korting op hun premie.

Loon
In een uiterste poging om er toch uit te komen op loon hebben we een ultiem voorstel gedaan.  In dit voorstel wordt uitgegaan van een cao met een looptijd van 17 maanden: dus vanaf 1 oktober vorig jaar tot 1 maart 2022. Een iets langere looptijd geeft wat meer lucht om afspraken te maken over bijvoorbeeld loon.

We stelden een loonsverhoging van 2% per 1 januari 2021 voor en een loonsverhoging van 1,5% per 1 januari 2022 naast een eenmalige uitkering van 500 euro. Wij vinden dat dat past in het totale pakket waarbij Unilever structureel veel minder geld kwijt gaat zijn aan de pensioenregeling. Unilever biedt nu 2% per 1 januari 2021 en 0,75% per 1 januari 2022 en 500 euro eenmalig. Het verschil is 0,75%. Dit verschil lijkt nu onoverbrugbaar te zijn.

We willen je graag bijpraten
Gelet op de bijzondere tijd waarin we leven organiseren CNV Vakmensen en FNV samen een aantal digitale bijeenkomsten waarvoor we je van harte uitnodigen. De MS Teamsbijeenkomsten worden gehouden op

  • dinsdag 30 maart van 16-17.30 uur;
  • woensdag 31 maart van 19-20.30 uur;
  • donderdag 1 april van 10-11.30 uur.
Je kunt je aanmelden via a.bulsink@cnvvakmensen.nl Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor de Teamsvergadering op het tijdstip van jouw keuze. Heb je niet eerder gewerkt met Teams, stuur dan een mail naar Aletta Bulsink. We vertellen je dan hoe je de app op je laptop of Ipad kunt zetten en vertellen je hoe het vergaderen via Teams gaat. Op die manier kun je gewoon meedoen. We zien je graag tijdens één van de bijeenkomsten.

Namens de Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen: Natasja den Daas en Rob Menting,
Aletta Bulsink, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2047 1888
a.bulsink@cnvvakmensen.nl