Geen nieuws te melden over cao-overleg Unilever

Zoals je weet, vond er vandaag voor de vijfde keer overleg plaats tussen Unilever, CNV Vakmensen en FNV over jouw cao. In onze laatste nieuwsbrief naar aanleiding van het overleg op 16 december lieten we je al weten dat de standpunten ver uiteen liggen. Helaas is dat ook na vandaag niet anders geworden.

Opnieuw standpunten uitgewisseld, geen toenadering
Tijdens het overleg van vandaag hebben Unilever enerzijds en de vakbonden anderzijds nog eens standpunten uitgewisseld. Dat heeft niet geleid tot enige toenadering.
In december bleek al dat er echt verschillend gedacht wordt over hetgeen geboden wordt. Volgens Unilever zijn er al grote stappen gezet door nu te komen met een loonbod van 1.3% (ca. inflatieniveau).
CNV Vakmensen en FNV daarentegen hebben de voorstellenbrieven van de bonden nog eens gelegd naast hetgeen Unilever biedt, en vastgesteld dat er op vrijwel alle belangrijke voorstellen geen positieve reactie is gekomen.
De leerrekening, de thuiswerkvergoeding, het ontzien van oudere medewerkers met betrekking tot nachtdienst, RVU-regeling voor een grotere groep medewerkers, het recht op onbereikbaarheid, een uitgebreidere 80-90-100-regeling, niet alleen koopkrachtbehoud maar ook koopkrachtverbetering: het zit er allemaal niet in. En dat terwijl de vakbonden op een belangrijk punt voor Unilever (namelijk de kosten van de pensioenregeling) bereid zijn een grote stap te zetten, waardoor de kosten van de regeling voor Unilever een heel stuk lager worden.

Hoe nu verder?
Er is nu afgesproken dat we ons op 19 januari eerst buigen over de pensioenproblematiek. Op dat moment wordt er nog niet verder onderhandeld over de cao. Op of rond de 19e moet blijken of er voldoende aanleiding is om het cao-overleg voort te zetten. Als dat het geval is, wordt er op 26 januari verder gesproken. Of er overlegd wordt en of dat leidt tot een cao is nu nog niet te zeggen. Duidelijk is wel dat het overleg erg moeizaam verloopt en dat de verschillen groot zijn.

CNV Vakmensen houdt je op de hoogte
We zullen jou uiteraard blijven informeren. Als je vragen of opmerkingen hebt, mail mij dan via a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Namesn de onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen:
Ruud Poort (voor de laatste keer)
Rob Menting
Natasja den Daas en
Aletta Bulsink,
bestuurder CNV Vakmensen
a.bulsink@cnvvakmensen.nl
06 2047 1888