Voortzetting cao overleg Tate&Lyle

Op dinsdag 27 november hebben de vakbonden CNV Vakmensen en FNV overleg gehad met de directie van Tate & Lyle. Nadat de partijen in de eerste sessie hun voorstellen hadden ingediend en toegelicht was het nu tijd om de onderhandelingen te starten. Deze verliepen aanvankelijk goed totdat werkgever ons verraste met zijn verzoek om met een nieuwe loonvraag te komen.

Besproken onderwerpen
Tijdens de eerste onderhandelingsronde zijn er veel verschillende onderwerpen besproken en over een aantal onderwerpen hebben wij overeenstemming bereikt. Zo is werkgever bereid om voor medewerkers die eerder willen stoppen met werken de RVU-regeling te faciliteren. Daarnaast zal het aanvullende geboorteverlof, die nu voor 70% betaald wordt door de UWV, door de werkgever worden aangevuld tot 100%.

Een belangrijk onderdeel van onze wijzigingsvoorstellenbrief was echter de loonvraag van 5% voor één jaar. Werkgever had tijdens het eerste gesprek al aangegeven deze loonvraag te hoog te vinden. De bonden hebben toen uitgelegd dat wij onze leden zullen vragen het totaalpakket aan afspraken te beoordelen en niet allen naar het loonbod te kijken.

Ondanks deze beweging van de bonden geeft de directie aan niet verder te willen praten zolang de loonvraag van 5% nog op tafel ligt. De bestuurders van de bonden hebben aangedrongen op een loonbod dat wij met onze leden kunnen delen maar het mocht niet baten. Wij worden nu gedwongen om terug te gaan naar onze leden om tussentijds met een nieuwe loonvraag te komen. Dit is uiterst ongewoon tijdens cao onderhandelingen. Wij vinden het erg jammer dat het op deze manier moet gaan omdat dit het proces naar een nieuwe cao verder zal vertragen.

Wat nu?
Onder normale omstandigheden had ik jullie graag uitgenodigd voor een ledenvergadering, dit lukt nu echter niet in verband met de coronacrisis. Jullie zullen daarom binnenkort een korte enquête ontvangen waarin ik onze leden vraag om na te denken over een nieuwe loonvraag en deze met mij te delen. Wij zullen op 30 november de gesprekken voortzetten en zullen dan de loonvraag van onze leden delen met de directie.

Mede namens kaderlid Bert Scheurwater
Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
E: s.faez@cnvvakmensen.nl