Toch een goede cao bij Tate & Lyle

Deze week heeft CNV Vakmensen toch met brede instemming van de vakbondsleden een cao 2019-2020 afgesloten bij Tate & Lyle. De massale actiebereidheid onder de werknemers heeft de werkgever er toe gebracht een acceptabel loonbod te doen.

Ultimatum
Op drie mei hebben de vakbonden het ultimatum dat in de ledenvergadering van 26 april was vastgesteld formeel overgebracht aan jullie werkgever. Dat ultimatum liep vandaag af.
We eisten dat de verslechtering in de regeling van het haalgeld zou worden uitgetrokken en dat de lonen per 1 april 2019 met 5% zouden worden verhoogd.

Nieuw eindbod
Voorafgaand aan het veiligheidsoverleg – dat nodig is om een staking mogelijk te maken – heeft de directie met de vakbonden gesproken en uiteindelijk een nieuw eindbod gedaan. Het artikel over het haalgeld blijft ongewijzigd gehandhaafd, en er komt een loonsverhoging van 3% per 1 april en 2% per 1 oktober 2019. Alle andere zaken waar we eerder overeenstemming over hadden bereikt, zoals verbetering van de pensioenregeling, blijven bestaan. Ook dat was onderdeel van onze eis.

Ledenvergadering en stemming
Op de gezamenlijke ledenvergaderingen van 8 mei hebben we het nieuwe eindbod besproken en er is gestemd. Ook per mail zijn stemmen uitgebracht. Niet iedereen kon immers op zo’n korte termijn aanwezig zijn. De leden van CNV Vakmensen hebben unaniem ingestemd met het eindbod!

Vakbondsleden: de kracht achter een goede cao!
Het is duidelijk. Zonder jullie gezamenlijk besluit om zo nodig het stakingswapen in te zetten, was deze cao er niet gekomen. Vakbond zijn we samen, en alleen met elkaar kunnen we onze kracht laten zien. Misschien is “solidariteit’ een ouderwets woord, maar het wérkt wel!
Jullie kunnen dus trots zijn op wat jullie als vakbondsleden hebben bereikt. En die collega’s die geen lid zijn, moeten het maar gauw worden! Krijgen ze bovendien ook bij individuele vragen en lastige situaties rond werk en inkomen zeer deskundige ondersteuning en advies. Een rechtsbijstandsverzekering op andere terreinen is inbegrepen bij het lidmaatschap van CNV Vakmensen.  https://www.cnv-ledenwerven.nl/125jaar

En nu verder!
Natuurlijk moeten de nieuwe cao-afspraken ook nog verwerkt worden in de regeling voor het hoger personeel. We verwachten daar binnenkort een uitnodiging voor te ontvangen van de directie. En dan ook eindelijk weer helderheid te krijgen over wie onder deze regeling valt.
Verder zal CNV Vakmensen zich er ook voor inzetten dat de nieuwe cao helder en begrijpelijk wordt opgeschreven.
Tot nu toe heeft jullie collega Piet Jongert als CNV-kaderlid meegedaan in de CNV-delegatie bij het  overleg tussen vakbonden en Tate & Lyle. Dit was zijn laatste cao-ronde in die functie. En wat voor één! Ook op deze plek bedanken we Piet heel hartelijk voor alles wat hij voor jullie en voor CNV Vakmensen heeft gedaan!
Bert Scheurwater is Piets opvolger in de CNV-delegatie. Hij heeft de afgelopen maanden al meegelopen en dat was een leuke vuurdoop.
Tenslotte: zoals altijd kun je met vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief terecht bij jullie CNV-onderhandelaar via onderstaande e-mail adres of telefoonnummer.

Jolien Dekker
bestuurder CNV Vakmensen
j.dekker@cnvvakmensen.nl
06-23811392

Kom op 29 mei in actie voor een goed pensioen.
Kijk op www.cnvvakmensen.nl/pensioenactie en meld je vandaag nog aan!
Als je komt, zorgen wij voor een treinkaartje.