Tussentijdsoverleg Philip Morris en bonden

De bonden en leden van de ondernemingsraad werden op donderdag 15 december bijgepraat over de stand van zaken betreffende de pensioenverzekering die Philip Morris heeft bij Nationale Nederlanden. Voorafgaand aan deze presentatie kwam de werkgroep Duurzame Inzetbaarheid, die is ingesteld om te praten over de 80-90-100-regeling, bijeen.

De werkgever gaf eerst een korte business update: over de instemmingsverzoeken die bij de ondernemingsraad liggen. (Daarover zal de ondernemingsraad zelf naar de werknemers communiceren). Er werd gesproken over de overgang van een 2- naar 3-ploegendienst bij CPC. En dat Maintenance teruggaat van 6 ploegen naar 5 ploegen, waarbij een deel van de technici mee gaan draaien in de ploegen (om meteen ontstane problemen op te lossen) en het andere deel de grote onderhoudsprojecten gaat oppakken.

Werkgroep 80-90-100-regeling

Vervolgens ging het over de 80-90-100-regeling. Voorgaande sessie zijn we het eens geworden over het beoogde doel van de regeling: het doel is dat alle werknemers op een vitale en fitte manier de pensioenleeftijd bij PMInv bereiken. En juist dat gericht zijn op ‘alle’ werknemers maakt deze regeling lastig. Immers, je moet er nu behoorlijk wat dagen voor inleveren om gebruik van de regeling te kunnen maken. Dat kan alleen als je niet echt op vakantie gaat. En leidt er toe dat steeds minder werknemers gebruik (kunnen) maken van deze regeling, ook al staat de regeling sinds 2013 in de cao. Mensen die voor 2005 in dienst waren kunnen er nog wat mee; die hebben nog extra verlofdagen, die zijn daarna geschrapt.

De werkgroep concludeert dat er een breder beleid op Duurzame Inzetbaarheid noodzakelijk is. Naast het korter werken, moet er ook gekeken worden naar meer zaken zoals: zo gezond mogelijk roosteren en flexibele werktijden. Als we al die maatregelen in kaart hebben, kunnen we ook advies geven over hoe we de 80-90-100-regeling zo kunnen vormgeven dat deze aantrekkelijker wordt voor meer werknemers bij Philip Morris en deze binnen het gehele pallet aan Duurzame inzetbaarheidsmaatregelen kan passen.

Afgesproken is om vóór de kerst nog een afspraak te maken met de mensen: ‘Sociale Partners Samen voor Duurzame Inzetbaarheid’ (SPDI) deze organisatie is opgericht om de aanpak van duurzame inzetbaarheid in organisaties in beweging te krijgen. Dit is een samenwerkingsverband van deskundigen van de werkgeversoriganisatie AWVN, en bonden FNV en CNV Vakmensen.

Doel is om al in januari aan de slag te gaan om een en ander voor de komende cao-onderhandelingen bij Philip Morris in kaart te hebben. Voorts is de afspraak gemaakt om te streven naar een begin van de cao-onderhandelingen eind mei/begin juni.

Pensioen update

Aansluitend aan dit overleg kregen de bonden en vertegenwoordigers uit de ondernemingsraad een tussentijdse update over de stand van zaken van de pensioenverzekering die Philip Morris heeft afgesloten met bij Nationale Nederlanden. De jaarlijkse update over de financiële status van de verzekering/het Pensioenplan wordt ieder jaar in juni door Nationale Nederlanden gepresenteerd aan de board van Philip Morris. Het Pensioenplan van Philip Morris bestaat voor 90% uit zogenoemde slapers (gepensioneerden en ex-werknemer) en er zijn nog maar zo’n 400 actieven (met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar.) Eind 2021 is er geswitcht naar een 'veilig' beleggingsprofiel van 40% aandelen en 60% obligaties. Dat was daarvoor andersom en volgens Philip Morris was dit een goede zet, want 2022 bleek een slecht beursjaar. Het jaarlijksrendement is van 2021 (6,6%) desondanks terug gelopen naar 5,44% rendement in 2022. Dat verschil was anders groter geweest. De dekkingsgraad was echter dit jaar nog steeds hoog: 119. Dat heeft er toe geleid dat Nationale Nederlanden de pensioenen in april heeft geïndexeerd / verhoogd met 3%.

De ondernemingsraad en de bonden hebben nogmaals het belang van een heldere goede pensioencommunicatie benadrukt: alleen iets weergeven op een individuele UPO is niet voldoende.
Philip Morris nam dit terharte en heeft toegezegd hier naar te kijken.

CNV-kadergroep

Een aantal CNV-leden heeft afgelopen maand de CNV-kadergroep nieuw leven in geblazen, met het oog op de komende cao-onderhandelingen is dat natuurlijk erg prettig. De CNV-kadergroep is inmiddels bijeengekomen. In de kadergroep bespreken we regelmatig de zaken die spelen onder de werknemers, en kaderleden zijn nauw betrokken en op de hoogte van wat CNV Vakmensen bij Philip Morris op de agenda zet.

Wil jij daar ook op aangehaakt worden? Of meer informatie krijgen over één onderwerp? Dan kun je ook contact opnemen met één van de CNV-kaderleden:
Addy van Bedaf, Mario Bernaards, Jan Dankert, Serge van Elzakker, Reinier Fase, Danny Hopmans (ook ondernemingsraad) en Youri Luken.
Of bij mij:

Nancy Abelskamp, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5125 1159 / n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Wil jouw collega lid worden van de bond? Dat kan nu tijdelijk het eerste half jaar extra voordelig: Word lid | CNV Vakmensen!

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error