Positief resultaat verlenging cao Philip Morris

Een informeel kennismakingsgesprek met werkgever Philip Morris en vakbondsbestuurders van CNV Vakmensen en bonden, kreeg op maandag 8 juni een onverwachte wending. CNV Vakmensen bereikte een onderhandelingsresultaat voor verlenging van de huidige cao met een jaar en een loonsverhoging van 3 procent.

De deelnemers van de werkgeversdelegatie en CNV Vakmensen, samen met andere bonden, werden het relatief snel onderling eens tijdens een informeel kennismakingsgesprek: in deze heftige tijden biedt de rust en stabiliteit van een goede cao - met een fatsoenlijke loonsverhoging- stabiliteit.

Tijdens de kennismaking en het informele overleg werd er eerst door de werkgeversdelegatie van Philip Morris International een terugkoppeling gegeven over stand van zaken van het bedrijf in het eerste kwartaal dit jaar. En er werd vooruitgekeken naar potentiele toekomstig mogelijke effecten van de corona crisis. In dat kader kwam een eventuele verlenging van de cao ter sprake. De huidige cao loopt immers af per 1 juli 2020.
Vervolgens ging het gesprek informeel verder over wat een verlenging van de cao dan eventueel inhoudelijk zou betekenen? Deze vraag leverde een wending op in het gesprek waarbij alle partijen - zonder formele voorstellen voorbereid te hebben-  ideeën uitwisselden. Partijen maakten gebruik van het momentum en spraken in open en constructieve sfeer hun wensen uit.
Gelet op de economisch onzekere tijden is het goed dat we nu goede afspraken konden maken. Wat vandaag mogelijk is kan in tijden van een recessie een brug te ver zijn.
Deze uitzonderlijke informele bijeenkomst eindigde uiteindelijk in een formeel onderhandelingsresultaat waarover de leden van CNV Vakmensen zich mogen gaan uitspreken.

Stemmen

Tot en met 30 juni aanstaande kunt u HIER uw stem uitbrengen over deze afspraken:

- Looptijd cao één jaar: van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021;
- structurele loonsverhoging van de feitelijke salarissen, schaallonen en nominale bedragen: per 1 juli 2020 2,5% en 0,5% per 1 september 2020;
- continueren van de afspraken over verrekening vakbondscontributie en de werkgeversbijdrage;
- tenslotte wordt de gedifferentieerde wga-premie niet verhaald op de werknemers.

De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat is hierbij gevoegd.

Vervolg procedure

Alle leden van de betrokken vakbonden kunnen zich tot en met 30 juni a.s. uitspreken over het behaalde resultaat door te stemmen. Mochten alle bonden aangeven dat de meerderheid van de leden instemt dan wordt de cao met een jaar verlengd. Mocht echter de achterban van één of meerdere bonden het voorstel verwerpen dan is dit bod van tafel en worden de formele onderhandelingen alsnog opgeschort tot dit najaar. Zo wordt recht gedaan aan de bijzondere omstandigheden waaronder dit resultaat tot stand is gekomen. Bonden hebben vooraf geen ruggespraak kunnen houden met hun leden over de inzet. Hierbij geldt dus: samen uit samen thuis.

Wil je reageren of meer informatie? Bel of mail ons dan even.
Blijf gezond!

Gerti van Valkenburg, Teamhoofd en
Nancy Abelskamp
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5125 1159
E. n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Downloads