Nog niet veel opgeschoten tijdens tweede cao-onderhandeling Philip Morris

De tweede cao-onderhandeling bij Philip Morris Investments (PMI) kenmerkte zich vooral door veel toelichtingen en het credo van Philip Morris: “het moet kostenneutraal’. Concreet zijn CNV Vakmensen en FNV niet erg veel opgeschoten. Maar ook vandaag zijn er wel kleine stapjes gemaakt. Er is overeenstemming over de afspraak om het huidige pensioencontract, een zogenoemde Defined Benefit-regeling (beschikbare uitkeringsregeling), te verlengen tot 2026.

De bonden en werkgever zijn het erover eens: de huidige pensioenregeling van Philip Morris is een mooie regeling die we graag voortzetten. Bonden hebben inmiddels een extern pensioen-adviseur nog naar de regeling laten kijken. En volgens die adviseur is de regeling goed voor de tijd dat dit conform de huidige wetgeving nog kan, want in 2026 moeten we wettelijk om naar ander stelsel.

Duurzame inzetbaarheid

Het gesprek liep stroef op het onderwerp duurzame inzetbaarheid. En dan met name de 80-90-100-regeling en de daarvoor beschikbare in te zetten vrije dagen.

Bij Philip Morris Investments is er onderscheid tussen werknemers die vóór en zij die na 2005 in dienst zijn gekomen. Iedereen kan weliswaar 15 dagen kopen om in te zetten voor de 80-90-100-regeling om zo gemakkelijker de eindstreep te halen, maar als niet iedereen evenveel dagen ter beschikking heeft om die in te zetten is dat voor een grote groep mensen niet aantrekkelijk. Daarom hebben bonden een serieuze studie-afspraak gevraagd naar het aantrekkelijker maken van de bestaande 80-90-100-regeling, zodat die daadwerkelijk gemakkelijk ingezet kan worden om op oudere leeftijd de eindstreep te halen.

Voor wat de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) betreft heeft de werkgever de bereidheid daaraan mee te werken, er zijn nog een paar kleine maar belangrijke verschillen van inzicht.

Sociaalplan

De werkgever houdt voet bij stuk voor wat betreft het sociaal plan. Of beter gezegd: geen sociaalplan. En het voet bij stuk houden geldt eveneens voor de vakbonden die blijven van mening dat een sociaalplan noodzakelijk is. PMI wil zelf beslissen wie ze een vrijwillige vertrekregeling aanbieden. Vakbonden zijn van mening dat een gedegen doorlopend sociaalplan breder is dan alleen maar een vrijwillige vertrekregeling. En het biedt zekerheid en rust.

Opleiding

PMI heeft aangegeven van mening te zijn dat ze voldoende mogelijkheden bieden aan werknemers om zich te ontwikkelen. Maar het gaat de vakbonden er om dat werknemers niet hoeven te bedelen om een opleiding. Als het gaat om de eigen ontwikkeling wil CNV Vakmensen meer zeggenschap bij de werknemers.

Ziektekosten

Jullie werkgever is de bonden een beetje tegemoet gekomen in het verhogen van het bedrag van de werkgeversbijdrage in de ziektekosten. Verder is afgesproken dat de jeugdschalen worden afgeschaft en de 0-schaal wordt geschrapt.

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de leden van de cao-commissie van CNV Vakmensen: Serge vd Elzakker en Addy van Bedaf,

Of benader mij:

Nancy Abelskamp
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
Mobiel:  06 -512 511 59
Mail: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl