CAO-onderhandelingen bij Philip Morris 3 juni van start

De cao-delegatie van CNV Vakmensen heeft op basis van de goed ingevulde enquête (waarvoor dank) cao-voorstellen kunnen opstellen. Deze voorstellen delen we met alle leden van CNV Vakmensen bij Philip Morris, voordat we daarmee de cao-onderhandelingen op 3 juni aanstaande ingaan, zodat we de reactie van alle leden nog mee kunnen nemen voordat we gaan onderhandelen.

Afgelopen weken zijn de CNV-leden, werkzaam binnen Philip Morris Investments BV geraadpleegd. Op basis van deze raadplegingen zijn onze wijzigingsvoorstellen voor de cao tot stand gekomen.
De cao-delegatie van CNV Vakmensen wil deze voorstellen, die we op 3 juni tijdens het eerste cao-overleg met de werkgever willen indienen, vooraf aan jullie voorleggen. Hieronder tref je deze aan. 
Heb je nog opmerkingen? Dan heb je tot 1 juni de tijd om te reageren en aanvulling (en) te geven als jullie zaken missen. Reageren kan op onderstaand e-mailadres.

Voorstellen
Beknopt weergegeven stelt CNV Vakmensen voor:
- Om de nieuwe cao-afspraken, op basis van onze inzet, voor een wat langere tijd te bezegelen. Wij stellen dan ook een cao-looptijd voor van 2 jaar.
- De leden van CNV Vakmensen zien dat Philip Morris goed is blijven draaien tijdens de pandemie, dat is mede dankzij de inzet van de werknemers, dus is een goede loonsverhoging gewenst en haalbaar. We stellen voor: 2 x 5%, ingaande op 1 juli 2021 en op 1 juli 2022.
- In deze tijden waarin Philip Morris volop in ontwikkeling is, vinden de leden van CNV Vakmensen het van belang om de cao-gesprekken te benutten om hun wens voor een meerjarig/langlopend sociaal plan te agenderen. zodat er een gedegen sociale basis ligt en mensen weten waar ze aan toe zijn.
- Om werknemers drie jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd gebruik te laten maken van de door de overheid gefaciliteerde mogelijkheid om (gedeeltelijk) eerder te stoppen met werken: de tijdelijke vrijstelling (tot 31 december 2025) van de Regeling Vervroegd Uittreden.
- En eveneens in het kader van Duurzame Inzetbaarheid stellen de leden van CNV Vakmensen ook voor om de 80-90-100-regeling goed uit te werken voor de deeltijdwerknemers (naar verhouding van hun deeltijdrooster) en de werknemers in de ploegendiensten, zodat ook zij er gebruik van kunnen maken.

Voorts zien de leden van CNV Vakmensen, in het kader van de toekomstbestendige persoonlijke ontwikkeling van de werknemers bij Philip Morris Bergen op Zoom, graag een persoonlijke leerrekening, waarbij werknemers van Philip Morris International Bergen op Zoom een individueel budget krijgen voor sectoroverstijgende scholing. Hiermee kunnen ze hun vaardigheden in de meest brede zin ontwikkelen. Dit budget kan jaarlijks gestort worden op een persoonlijke rekening. Bijvoorbeeld voor het behalen van een opleiding/certificaat die/dat niet direct noodzakelijk is voor het uitoefenen van de huidige functie, maar wel handig kan zijn voor een brede inzetbaarheid van werknemers bij Philip Morris in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van een heftruck-rijbewijs. En dat budget vervalt niet bij uitdiensttreding.

Eerdere afspraken
Naast bovengenoemde onderwerpen willen de leden van CNV Vakmensen graag vernemen hoe het staat met de eerder gemaakte cao-afspraken. Dit betreft vooral:

  • De afschaffing van de jeugdschalen;
  • Het tekstvoorstel van de werkgroep om de cao in eenvoudigere taal te verwoorden;
  • De naleving van de afspraken over de verhouding tussen vast en flex personeel binnen Philip Morris;
  • De uitkomst van de twee projecten over Duurzame Inzetbaarheid waarnaar wij in onze voorstellen verwijzen (te weten Vervolgstappen Duurzame Inzetbaarheid verbreden; 2. Toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden).

Vragen/Opmerkingen
Tot zo ver deze voorstellen. Mocht je nog opmerkingen of aanvullingen hebben, schroom dan niet ons te benaderen of te mailen.

Mede namens de cao-delegatie leden Serge van Elzakker en Addy van Bedaf,

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 -51 25 11 59
E n.abelskamp@cnvvakmensen.nl