Update cao onderhandelingen Nestlé

Kortgeleden hebben we weer een onderhandeld over een nieuwe cao1 en cao HP bij Nestlé. Graag informeer ik jou over de voortgang.

Petitie uitgereikt

De weken voorafgaand aan de afgelopen onderhandelingsronde is er namens CNV Vakmensen en FNV Voeding een petitie in het bedrijf rondgegaan. Hierin wordt Nestlé enerzijds opgeroepen om met een loonbod te komen dat tegemoet komt aan de inflatie en die de koopkracht van medewerkers verbetert én anderzijds te komen met een hogere reiskostenvergoeding. Deze petitie is door zo'n 270 medewerkers getekend. Dat is veel!  

Aan het begin van het overleg hebben kaderleden van CNV en FNV de petitie overhandigd aan Carola de Bont, Head of Human Resources van Nestlé. We hopen met deze petitie een duidelijk signaal te hebben afgegeven.

De onderhandelingen

In de onderhandelingen hebben vakorganisaties de nadruk gelegd op een significante loonsverhoging die de koopkracht verbeterd en op een verhoging van de reiskosten.

Zoals ik de vorige keer heb aangegeven was het gat tussen wat wij vroegen en wat jullie werkgever bood. Er lag op dat moment een structureel loonbod van werkgever op tafel van 2% op jaarbasis. Een verhoging van de reiskosten werd toen afgewezen.

Loon

Tijdens de laatste onderhandelingen heeft Nestlé een loonbod neergelegd van 2,5% voor cao1 met een bodem van 80 Euro. Die bodem wilt zeggen dat als die 2,5% voor jou lager uitvalt dan een verhoging van jouw salaris met 80 Euro, dan krijg je er structureel 80 Euro bij. Voor cao HP is 2,5% budget afgesproken, op basis van van Pay for Performance. Werkgever kijkt hiermee ook naar de markt en is van mening dat dit bod marktconform is. Wij vinden daarentegen dat het niet voldoende is aangezien dit onder de inflatie ligt van 2021, laat staat die van 2022, en hiermee dus geen sprake is van een koopkrachtverbetering.

Reiskosten

Ten aanzien van de reiskosten heeft jouw werkgever wel een stap gemaakt. Na eerst ons voorstel te hebben afgewezen, is Nestlé nu bereid om, zodra de overheid het fiscale maximum heeft verhoogd, de reiskosten binnen het bedrijf naar 0,22 cent per kilometer te verhogen. Het kabinet is momenteel bezig met een voorstel om mogelijk dit jaar al, er zijn berichten dat dit misschien per juli al zou zijn, het fiscaal maximum te verhogen. Vandaar dat Nestlé die koppeling maakt.  

Vervolg

Op 24 mei as. staat er een volgende onderhandelingsronde gepland. Kort daarna zal ik jou informeren over het verloop hiervan en de uitkomsten. Wordt vervolgd dus.

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen.

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 / E m.denheijer@cnvvakmensen.nl