Eerste cao-ronde cao Margarine op niets uitgelopen

De eerste ronde heeft plaatsgevonden maar heeft niets opgeleverd. De voorstellenbrieven van FNV en CNV Vakmensen zijn toegelicht door de bonden. De werkgevers hebben hun brief toegelicht. Werkgevers noemen enkele zaken als onbespreekbaar.

Werkgevers voorstellenbrief

De voorstellenbrief van de werkgevers bestond uit 2 onderwerpen.
1. De loonsverhoging moet volgens werkgevers verantwoord zijn in verband met de kostenontwikkeling. 
2. De pilot over vitaliteit kan worden voortgezet.

Werkgevers vertelden dat de kosten voor grondstoffen, energie en transport erg veel gestegen zijn en dat daardoor de resultaten van de bedrijven onder druk staan. Daardoor blijft er weinig ruimte over voor loonsverhoging. De werkgevers hebben weer gezegd dat zij geen bedrijfscao’s willen maar een verenigingscao. We hebben vooraf jullie werkgevers laten weten als ze de vereniging cao willen voortzetten, dat ze dan echt wel met een goede loonbod moeten komen en er ook aantal kwaliteitslagen moeten komen. 

Ook in eerdere cao onderhandelingen hoorden wij de klaagzang van de werkgevers dat de resultaten niet goed zijn en daardoor weinig ruimte is voor loonsverhoging. Het wordt steeds duidelijker waarom de werkgevers de vereniging cao in stand willen houden. 

Als we  de loonsverhoging vanaf 2016 vergelijken met de inflatie ziet het optelsom als volgt uit.

Loonsverhoging

Inflatie

10.1%

10%

Vorig jaar moesten de werknemers 0,5 meer pensioenpremie betalen. Ook pensioenopbouw werd met 0,2% (achtergestelde loon) verlaagd. Dus jullie zitten onder de inflatie en hebben geen koopkrachtbehoud gehad. Mogelijk zijn er in verleden ook andere versoberingen of cao verslechteringen geweest die wij niet mee genomen hebben in deze berekening.

Wij vinden dat het niet meer dan rechtvaardig en billijk is, dat minimaal de inflatie als loonsverhoging standaard wordt toegekend. De werknemers hebben ook te maken met duurder worden van de boodschappen, energieprijzen ed. Maar het is bijzonder dat wij ons erg hard moeten inspannen om minimaal de inflatie te krijgen.

Iedereen weet hoe hard de inflatie nu gestegen is. Jullie werkgevers goochelen dan met inflatiecijfers om voor hun zo gunstig mogelijk uit te komen. Bij de eerste onderhandeling hadden wij hierover direct forse discussie met jullie werkgevers.

Bij de cao-onderhandelingen gaat het niet alleen om behoud van de koopkrachtbehoud. Wij vinden dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Jullie werkgevers hebben hiermee te maken maar ook jullie als leden/werknemers. Wat ons betreft is er een belangrijk verschil in standpunt, jullie arbeidsvoorwaarden moeten niet dienen om de inflatie van jullie werkgever te bekostigen. 

Als we de loonsverhogingen vanaf 2016 optellen dan valt op dat er per saldo ook geen koopkrachtverbetering te zien is. Er wordt door DNB, financieel deskundigen, politiek al jaren geroepen om koopkrachtverbetering. Maar deze roep lijkt in jullie vereniging-cao aan dovemansoren bestemd te zijn.

Koopkrachtverbetering is nodig om als werknemer ook tegenslagen te kunnen opvangen. Je dient ook wat te kunnen sparen voor bijvoorbeeld onvoorziene grote kosten. Deze ruimte is er afgelopen jaren niet aan jullie gegund.

De onderhandelingen

Wij  hebben de loonvraag gesteld op het inflatieniveau door middel van de Automatische Prijs Compensatie (APC) en een bedrag van 100 euro per maand extra voor koopkrachtverbetering. Met 100 euro per maand willen wij ook het verschil in lage en hoge lonen verkleinen. Afgelopen jaren is dit verschil groter worden omdat bijvoorbeeld 3% loonsverhoging van € 2000,- = € 60,-  en de verhoging van 3% € 4500 is het € 135,-.  Door iedereen een nominale bedrag van € 100, te geven willen we het verschil ietsje verminderen.

De APC is voor de werkgevers onbespreekbaar. Ook hadden de werkgevers een andere visie op de inflatie dan de bonden. Gezien de discussie met de werkgevers over de inflatie menen wij, dat een standaard afspraak om minimaal de automatische prijscompensatie als loonsverhoging te betalen, de normaalste zaak is. Hiermee zijn we dan zeker dat werknemers hun koopkracht altijd kunnen behouden.  

Verder vertelden de werkgevers dat er een aantal punten in de voorstellenbrieven van de bonden onbespreekbaar zijn. Zij wilden in de eerste onderhandeling niet laten weten welke andere  onderwerpen voor hun ook onbespreekbaar zijn. Ze eisten van ons dat we de APC voorstel van tafel gingen halen.

Het is een bijzondere manier van onderhandelen. Het lijkt dat jullie werkgevers gewend zijn om in de cao-onderhandelingen altijd hun zin krijgen. In de eerste onderhandeling waar met name ging over het toelichten van de voorstellen kwamen jullie werkgevers met woorden als “onbespreekbaar”, “no go”. Toon werd door hun ingezet en hadden we hierover stevige discussie. Omdat jullie werkgevers de eerste onderhandeling wilde afbreken, hebben wij afgesproken om op 31 maart weer bij elkaar te komen om voor tweede keer te onderhandelen.

De toon is door jullie werkgevers ingezet door in de eerste onderhandeling al veel voorstellen als “onbespreekbaar’ te bestempelen. Als voorbereiding naar deze cao-onderhandeling en bij de afweging om al dan niet bedrijfscao af te sluiten, hebben we aangegeven dat we in deze verenigingscao een kwaliteitsslag willen maken. Een cao met onder andere een koopkracht verbetering, een vervroegde uittredingsregeling en volledig betaald ouderschapsverlof. Wat we tot nu toe hebben gehoord van werkgevers wordt dit zeer moeilijk. Wat vind jij ervan? Je kunt reageren via onderstaande e-mailadressen.

Bij het FNV zal Mandy Peters de onderhandelingen overnemen, omdat Nurettin Altundal een ander werkpakket gaat overnemen van een vertrekkende collega. Nurettin Altundal zal er bij de tweede onderhandeling van  31 maart nog bij zijn. Bij CNV Vakmensen heeft Jacqueline Kraan de voorstellenbrief gemaakt en de eerste onderhandelingen gedaan, omdat de vaste bestuurder Rick Pellis ziek is.

We gaan op 31 maart 2022 verder met de onderhandelingen.

Namens de onderhandelingsdelegatie,
Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M:  06 51 60 20 48
E: j.kraan@cnvvakmensen.nl