Al het nieuws

Nieuw overleg over cao LW/M

In december hebben jullie gestemd over het onderhandelingsresultaat. De meerderheid van de CNV en FNV leden heeft tegen gestemd en is niet akkoord met een nieuwe cao. Op maandag 24 januari staat weer een overleg gepland met jullie werkgever om te verkennen of we tot een verbeterd resultaat kunnen komen.

 

Wat zijn de grootste bezwaren dat het onderhandelingsresultaat niet akkoord is bevonden?


  • De loonsverhoging van 1,6% per 1-7-2021 en 1,6% per 1-6-2022 is te laag. De inflatie is op dit moment hoger, waardoor jullie er op achteruit gaan in koopkracht.
  • De mogelijkheid dat er wel frites geproduceerd kan worden tijdens Kerst en Nieuwjaarsdag. Jullie verwachten dat er dan minder collega's in de ploeg tegelijk vrij kunnen krijgen met Kerst en Nieuwjaarsdag ten opzichte van de huidige situatie.
  • Geen mogelijkheid om de terugkomuren te verrekenen met verlofdagen of het af te kopen.
  • Geen mogelijkheid voor werknemers die in dagdienst werken om deel te nemen aan de RVU regeling.

Hoe nu verder?


Vanwege de drukke periode in december, kerstvakanties en lockdown is het helaas niet gelukt om eerder een vervolgoverleg met LW/M in te plannen dan 24 januari. We gaan dan weer verder met elkaar in gesprek of een verbeterd resultaat bereikt kan worden.

Als dit het geval is, zullen wij opnieuw ledenraadplegingen houden, zodat de leden over het verbeterde resultaat kunnen stemmen.

Als blijkt dat LW/M geen ruimte heeft om met voldoende verbeteringen te komen, zal dit ook met de leden gedeeld worden. Ook dan zal een stemming plaatsvinden over hetgeen wat de werkgever maximaal kan bieden. Als de meerderheid akkoord gaat, is er alsnog een nieuwe cao. Als de meerderheid tegen stemt, dan is er geen nieuwe cao. Maar dan betekent het wel dat de vakbonden en LW/M er aan de cao onderhandelingstafel niet meer uitkomen. Onderhandelen zal geen nut meer hebben, aangezien LW/M niet meer kan bieden en dus ook geen ruimte ziet om nog met enige verbeteringen te komen.

In dat geval zullen de leden zelf in beweging moeten komen om duidelijk te maken bij de werkgever dat jullie er niet akkoord mee gaan. Samen zullen we dan een plan van aanpak maken hoe de CNV en FNV leden aan LW/M duidelijk kunnen maken wat wel acceptabel is om een nieuwe cao overeen te komen. Staken is dan nog niet aan de orde. Maar besef wel dat de leden dan bereid moeten zijn om in actie te gaan en, indien dit noodzakelijk blijkt, het werk neer willen leggen. Over de actiebereidheid zal een aparte stemming komen waarbij meer dan 75% van de stemmen voor actiebereidheid moet zijn. Deze 3/4 vergaderingen zullen per vakbond worden gehouden.

Samenvattend


Vakbonden en LW/M gaan weer met elkaar in overleg. Wij komen terug bij de leden als een voldoende verbeterd resultaat is bereikt of als vastgesteld is dat LW/M de grens bereikt heeft van wat maximaal geboden kan worden.

Samen staan we sterker


Maak collega's lid van de vakbond. Niet de vakbondsbestuurders, maar de leden, zijn de vakbond.  Onze leden gaan over de arbeidsvoorwaarden in de cao en hebben het laatste woord. Hoe meer leden, hoe sterker we zijn.

Lid worden


Lid worden van CNV Vakmensen kan via:
https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/

Of draag zelf een nieuw lid aan via:
https://www.cnv-ledenwerven.nl/
Je ontvangt dan een VVV-bon ter waarde van 12,50 euro of 2 bioscoopbonnen en een CNV-legpuzzel.

Kaderlidmaatschap


Lijkt het jou leuk om je meer in te zetten voor de vakbond? Geef je dan op als kaderlid. Jij bent de oren en ogen van de vakbond op de werkvloer. Jij weet wat er speelt, welke problemen aandacht behoeven en waar de vakbond zich voor moet inzetten. Wij zijn altijd op zoek naar meer leden die zich actief willen inzetten. Of je alleen signalen wil doorgeven of onderdeel bent van de cao tafel. Of je op kantoor of in de productie werkt, parttime of fulltime, in Kruiningen, Bergen op Zoom, Broekhuizenvorst of Oosterbierum, laat het weten als je interesse hebt. Benader Jaap als je vragen hebt over het kaderlidmaatschap.

Laat van je horen!

Heb je opmekringen over dit cao-proces, deze nieuwsbrief of andere vragen over de cao? Onder deze nieuwsbrief en op de cao-pagina kun je altijd terecht voor het laatste nieuws en al jouw vragen en opmerkingen

Namens de CNV onderhandelingsdelegatie,

Jaap Brondijk (kaderlid en werkzaam in Oosterbierum)

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error