Ultimatum verlopen

Het ultimatum is op donderdag 3 maart om 18.00 uur verlopen. Vakbonden zijn uitgenodigd voor technisch (veiligheids) overleg. Dit is het overleg waarin we de veiligheid bespreken en bij Euroma geen overbodige schade aan te richten.

In het veiligheidsoverleg werden we geconfronteerd met een 30 koppige delegatie van werkgever. Het leek wel een tribunaal. Dit is zeer ongebruikelijk. We hebben gezegd dat wij met een kleine delegatie wel  constructief willen overleggen. We hebben meerdere keren aangegeven bereid te zijn om in overleg te gaan over een verbeterd aanbod en het cao overleg. Inmiddels zijn we weer uitgenodigd voor technisch overleg.

 

Wat nu?

Na het verlopen van het ultimatum mogen de bonden hun acties gaan organiseren. Dit kunnen ludieke acties zijn tot stakingen. Met deze acties willen we druk zetten op Euroma.

Wat zijn je rechten als werknemer bij stakingen

Staken is een recht van de werknemer, vastgelegd in wetgeving. Je mag staken. Staken is het neerleggen van werk, dus tijdens werktijd.

Vakbonden hebben met het actiecomité acties voorbereid. We kondigen deze acties niet aan bij het bedrijf. Bij een staking staan we bij het bedrijf op de openbare weg en kan je je inschrijven bij je eigen bond ter plekke of in het actiecentrum.
Je ontvangt dan een stakingsuitkering. Vaak gaan we dan naar een actiecentrum en komen dan samen om over de doelen van de staking te hebben. Je hoeft hier geen toestemming voor te vragen bij je leidinggevende, alleen te melden in verband met veiligheidsoverwegingen. Ga dan niet in discussie maar meld het.

Ook niet leden kunnen staken, zij ontvangen dan alleen geen uitkering Zij kunnen er wel voor kiezen om ook lid te worden.

  • Tijdens een staking hebben we wel te maken met enkele spelregels.
  • Je mag geen mensen of voertuigen hinderen.
  • Er wordt geen verbaal of fysiek geweld gebruikt worden.
  • Er mag geen materiele schade aan gebouwen of machines worden aangebracht.
  • De veiligheid moet worden gewaarborgd. Bijvoorbeeld brandrondes en de veiligheidsprocedures bij machines.
  • Volg de instructie van de actieleiders op.

Mensen mogen niet aangesproken of worden benadeeld over het feit dat ze hebben gestaakt. Mocht het gebeuren neem dan contact op met je bond dan zullen we dat aanvechten. Daarvoor ben je lid van een bond.

Deel deze informatie met je collega’s. Het liefst nog vandaag.

 

Mede namens de onderhandelingsdelegatie.

 

Jacqueline Kraan

Bestuurder CNV Vakmensen

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error